Suveræn OLED skærm til spil

Vi har bedre styr på strømmen

(Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

I de seneste seks måneder har de stærkt stigende energipriser fået mange danskere til at ændre på deres elforbrug i hjemmet.

Flere er blevet bevidste om, at besparelser ikke kun handler om at slukke flere lamper og apparater for at bruge mindre strøm. Besparelser kan også opnås alt efter, hvornår i døgnet man bruger sin elektricitet.

Ofte er energien nemlig både billigere og grønnere uden for de såkaldte spidsbelastnings-perioder, hvor alle tænder for strømmen – eller når både vinden blæser, og solen skinner.

Det har fire af ti danskere reageret på. De har aktivt ændret deres energi-forbrug i det seneste halve år på grund af de stigende strømpriser.

Godt halvdelen har også flyttet noget af deres strømforbrug til tidspunkter på døgnet eller ugen, hvor elpriserne er lavest.

Mange danskere er begyndt at flytte deres elforbrug til om natten, hvor strømmen er billigere og ofte mere grøn. Vindmøller kan jo rotere hele døgnet. (Foto: Myriams Photos / Pixabay)

Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen, hvor man ladet Epinion interviewe 1.024 voksne danskere via internet i perioden 24. til 31. marts i år.

Analysen afslører også, at danskerne har mange forskellige grunde til at spare på deres strømforbrug:

82 procent peger på, at der er penge at tjene på det, mens godt 50 procent svarer, at man gør noget godt for klima og miljø.

Endelig kommer Ukraine krigen også med i svarene: Hver anden dansker siger nemlig, at vi bidrager til at reducere Danmarks afhængighed af russisk gas.

”Danskerne er virkelig begyndt at ændre adfærd og spare på strømmen. Normalt tager den slags lang tid at få ind i hverdagen, men denne gang har vi reageret hurtigt på den aktuelle situation og de markante prisstigninger, vi har set på det sidste,” siger Stine Leth Rasmussen. Hun er vicedirektør for energi-effektivisering i Energistyrelsen.

De kraftigt voksede elregninger har for alvor fået danskerne til at tænke i energiforbrug og besparelse. (Foto: Kunnasberg / Pixabay

Som tommelfinger-regel er strømmen både billigere og mere bæredygtig om natten, fordi forbruget er lavere,  samtidig medat vindmøllerne stadig producerer.

Derfor er der ofte et overskud af billig og grøn energi. Det kan man udnytte som forbruger ved eksempelvis at lade opvaskemaskinen eller tøjvasken køre om natten.

Det kræver dog, at man har en dynamisk elpriskontrakt, hvor prisen på el følger markedsprisen.

Man kan bruge flere forskellige apps til at overvåge elprisen time for time. Inden længe vil man også kunne følge den aktuelle elpris på Energistyrelsens hjemmeside www.SparEnergi.dk

Det er dog ikke kun pengepungen, som nyder godt af et mere fleksibelt forbrug. Det er også afgørende for den grønne omstilling i dag og i fremtiden.

Flere og flere danskere tænker på grøn strøm, når de tænder deres lamper og elapparater. (Foto: Piro4D / Pixabay)

En stadigt større del af vores hverdag og samfund skal fremover køre på grøn elektricitet. Der kommer mange elbiler på vejene. Flere skifter olie- eller gasfyret ud med elektriske varmepumper eller fjernvarme. Derudover skal en stor del af industrien elektrificere sine processer.

Det kræver, at vi som samfund udnytter den grønne energi bedst muligt – og her er fleksibelt forbrug vigtigt.

”Jo bedre vi kan blive til flytte vores energiforbrug efter den grønne elproduktion og pladsen i ledninger – desto bedre udnytter vi den grønne energi, vi har til rådighed,” forklarer Stine Leth Rasmussen.

”Selvom ens private energiforbrug kan synes som en meget lille del af det samlede forbrug, kan det have stor betydning, hvis vi alle bliver mere fleksible i vores energiforbrug” fortsætter hun.

Der er strøm og penge at spare ved at fylde vaskemaskinen helt op og programmere den til at køre om natten. (Foto: Amine Tadri / Pixabay)

På www.SparEnergi.dk  kan man finde flere gode råd til, hvordan man flytter sit forbrug og generelt nedbringer sit energiforbrug:

Udnyt de svingende elpriser: Hvis du har et dynamisk elprisprodukt, kan du udnytte, at elprisen svinger i løbet af døgnet.

Følg elprisernes døgnrytme: Der er en tendens til, at prisen er lavere sent om aftenen og om natten, hvor færrest bruger strøm, men også lige omkring middagstid, når der er godt med sol. Der findes forskellige apps, du kan bruge til at overvåge elprisen time for time, og en del elselskaber viser også prisen i deres egne apps.

Udskyd vasken: Mange tørretumblere, vaske- og opvaskemaskiner har mulighed for at udskyde kørslen. Brug funktionen til at sætte maskinerne til at køre, når strømmen er billigst.

Oplad bil og cykel om natten: Har du elbil, plug-in-hybrid eller elcykel? Så lad den op, når strømmen er billigst og grønnest.

Indstil varmepumpen: Programmér din varmepumpe til at varme, når strømmen er billigst. Mange varmepumper har denne funktion indbygget.

Vask tøjet ved 20-30 grader: Hvis du vasker tøj ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 eller 60 grader, kan du spare 55 procent strøm, hver gang du vasker.

Fyld vaskemaskinen helt op: I gennemsnit fylder vi danskere kun vores vaskemaskiner halvt op – svarende til 3,2 kg tøj i maskiner, der typisk kan rumme 7-8 kilo. Hvis du fylder vaskemaskinen helt op hver gang  og dermed kun vasker to ud af tre gange i forhold til, hvad du plejer – kan du både spare energi og penge.

Sluk lyset, når du går: Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED næste gang du skal købe nye pærer.

Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren: For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med fem procent. For hver grad, temperaturen kommer under minus18 °C, stiger dit elforbrug med ca. to-tre procent.

Fyld opvaskemaskinen op – og skru ned: Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruges 10-20 procent mindre strøm end opvask ved 65° C….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Suveræn OLED skærm til spil