Disse øretelefoner er anderledes

IBM samler masser af patenter

(Foto: Elf-Moondance / Pixabay

For 30-40 år siden var IBM det dominerende navn i computere – og for den sags skyld også i elektriske skrivemaskiner.

Mange af os gjorde deres spring fra et mekanisk hakkebræt til en luksusslæde med strøm på – på en maskine med de tre berømte bogstaver på.

IBM sad også på næsten alt i datamater – det hed de dengang. IBM lancerede begrebet personlig computer, og den amerikanske gigant sad også på minicomputere, mainframes og supercomputere.

Alle danske banker brugte IBM, og det samme gjorde AP Møller, hvor Mærsk McKinley sad IBM’s bestyrelse. IBM blev sågar filmstjerne i filmen ”År 2001”, hvor den kunstigt intelligente computer hed HAL – træk ét bogstav til venstre fra I, B og M.

Hvor mange kan huske dette velkendte syn fra deres skrivebord i en fjern fortid? (Foto: Sam Pak / Unsplash)

Nu kunne det lyde, som om jeg var ved at skrive en nekrolog. Hvis det var, ville det nok snarere være en meddelelse med overskriften ”hey, we are still alive and kicking.!

I dag er IBM- kun en skygge af sig selv – rent profilmæssigt. Pc’er og servere er solgt væk til kinesiske Lenovo. IBM er heller ikke længere Danmarks største it-virksomhed.

Man hører kun sjældent IBM-navnet i medierne. Nu er det Apple, Samsung, Sony, Microsoft, Huawei, HP og Dell, der dominerer.

Men bag ved det hele er Big Blue – opkaldt efter det blå logo – stadig en kæmpe. Fornyelses-kraften er fortsat ubrudt efter 111 år. Så længe er det siden, at IBM blev stiftet i Armonk i den amerikanske delstat New York.

(Infografik: Statista.com)

En ny opgørelse fra det amerikanske patentkontor IFI viser nemlig, at IBM for 29. år i træk er den virksomhed, som har sikret sig flest patenter i USA. Mere præcist 8.682 i 2021.

Det er 30 procent flere end nummer to – Samsung – der fik godkendt 6.366 patenter sidste år. Ligesom IBM beskæfter Samsung sig mest med elektronik, mens ranglistens nummer tre – Canon – gør sig mest i optik og billedbehandling.

Mest overraskende for mange er nok, at Silicon Valley er stort set usynlig på patenternes topliste. Ud af de fem såkaldte GAFAM giganter i moderne internet ligger kun Apple blandt de otte mest patent-samlende navne.

Google, Amazon og Microsoft lander helt nede på pladserne 18, 14 og 9, mens Facebook slet ikke er at findes i Top-20.

Dengang datamater var noget, som kun de færreste forstod: En IBM System/360 fra 1969. (Foto: Dave Mills / Wikimedia

Kan det mon fortolkes i den retning, at tidens tech-mastodonter ikke opfinder noget nyt, men enten genbruger eksisterende teknologi eller stjæler fra hinanden?

Totalt set fik virksomheder godkendt 150.801 patenter sidste år af United States Patent and Trademark Office. Det svarer til godt halvdelen af alle patenter i USA i 2021.

IT, software, digital teknologi og kunstig intelligens (AI) står dog næppe overraskende for den største vækst i nye patenter.

Den gik frem med 24 procent i forhold til 2020. Næsthøjeste fremgang med 10 procent havde teknologi til genkendelse og præsentation af data.

I virkeligheden burde IBM vel skifte navn fra International Business Machines til Innovative Business Machines….

 

 

 

)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Disse øretelefoner er anderledes