Xiaomi Mi 11 Ultra har verdens bedste kamera

Rygsæk giver blinde øjne

(Foto: Free Photos / Pixabay)

Autonome biler og robotter, der kan bevæge sig selv i verden ved hjælp af sensorer, kameraer og en indbygget computer er ikke de store nyheder længere. De er måske nok ikke en dagligdags ting, men vi ved, at de er lige om hjørnet.

Trods alt den nye avancerede teknologi med 5G net og kunstig intelligens vandrer svagtseende og blinde stadig rundt med stok og førehund,

Sådan skal det selvfølgelig ikke være. Derfor kan den del af befolkningen måske nu se frem til nye værktøjer, som er næsten lige så smarte som dem, der får biler til at køre selv.

Det kan være. blindestokke med indbyggede lasere, der kan føle objekter og ændringer i landskabet som f.eks. overgange mellem fortove og vejbaner.

Det kan også være Toyotas Blaid krave, der placeres om halsen på den svagtseende. Kravene indeholder kameraer, som holder øje med omgivelserne og giver et alarm-signal til højre eller venstre, alt efter hvor bæreren er ved at rende ind i forhindringer.

Det nyeste forslag til et blinde-værktøj kommer fra University of Georgia i USA. Her har et team omkring forskeren Jagadish K. Mahendran udviklet en rygsæk, der giver svagtseende klare øjne.

Sådan ser det nye system ud med en rygsæk for blinde. (Foto: Intel)

Projektet, der er støttet af chip-giganten Intel, bruger så vidt muligt standard komponenter for at holde produktions-prisen nede.

Derfor arbejder man f.eks. med en lille laptop et Luxoni Oak-D 4K kamera med 3D, en Intel Movidius video-processor og et Intel Open VINO toolkit til at holde systemet sammen. Desuden sidder der en præcis GPS sender og modtager i rygsækken.

Hele elektronikken kan gemmes i en almindelig rygsæk, hvor der også vil være plads til et solidt batteri. Diskret og uden overhovedet at vække opsigt.

Rygsækken hjælper den svagtseende med at opdage hyppige udfordringer som forhindringer på fortovet, trapper, trafiksignaler, fodgænger-overgange eller bevægelige objekter som andre mennesker, cykler, biler og busser.

Kameraet er så præcist, at det kan fortælle bæreren om både forhindringers størrelse, form, bevægelse og fysiske placering i forhold til den svagtseende.

Hele systemet kan den svagtseende kontrollere med stemme-kommandoer. Advarslerne får han eller hun sendt trådløst via Bluetooth hovedtelefoner.

På grund af den indbyggede kunstige intelligens kan brugeren også stille spørgsmål til systemet. Det kan f.eks. være ”hvor lang afstand til næste forhindring” eller, ”hvad er den næste forhindring for mig” eller, hvor langt er der til næste fodgængerfelt?”

Tilsvarende kan den kunstige intelligens lære sin brugers bevægelses-mønstre at kende og, hvor dennes favorit-steder ligger:

På den måde kan den svagtseende bede sin rygsæk om at føre sig sikkert frem til en yndlings-cafe, til den nærmeste s-togs station, til supermarkedet osv.

I øvrigt har det nye hjælpe-system endnu ikke fået et velklingende navn. I dag tituleres det blot som ”Visual Assistance System.”

Forskerne i Georgia kan ikke sætte en dato på, hvornår den intelligente rygsæk kan stå færdig, så svagtseende kan købe den.

De lover dog, at al teknologi i projektet vil blive udsendt som ”open source”. Det betyder, at fabrikanter kan benytte den gratis som basis i egne systemer.

Den metode har tidligere vist sig effektiv til at sætte fart i et projekt fra prototype til færdigt produkt….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Xiaomi Mi 11 Ultra har verdens bedste kamera