Firefox studser Facebook

En milliard har Windows 10

Da Microsoft lancerede Windows 1.0 den 20. november 1985, var der ingen, som kunne forudse, hvad nyheden kunne blive til 35 år senere. Dengang var Windows kun en halvdårlig kopi af Apples grafiske Macintosh styresystem, som Steve Jobs havde præsenteret nogle få uger inden,

Og dog. Der var en lille håndfuld af os, som kunne se en fremtid i Windows. Vi fik overbevist Bellacenter om at låne os en tom hal ved siden af den etablerede Mikrodata messe til at præsentere en lille Windows Open udstilling. 15 stande tror jeg, der var. Nogle få år senere kunne Windows have fyldt hele Danmarks største messecenter.

Nu kan Microsoft så fejre, at over en milliard mennesker verden over bruger den seneste version af Windows – 10’eren. Det betyder, at hvert syvende menneske på denne jord har mindst ét apparat med Windows 10.

Over en milliard maskiner verden over bruger i dag Windows 10. (Foto: 2023583 / Pixabay)

Husk så, at stort set ingen af dem er smartphones. Mobiltelefoner har været Microsofts største fiasko gennem tiderne. Den del af verden har Google og Apple del op imellem sig – med Android og iOS.

Microsoft forsøger ganske vist at vende forsigtigt tilbage til mobilverdenen med sin kommende Surface Neo gadget, der har to separate displays og derfor fungerer lidt som de meget omtalte foldetelefoner, men lad os nu se, hvad det bliver til.

Ellers må man jo sige, at Windows 10 har spredt sig imponerende bredt. Fra pc’er og laptops, over servere og Xbox spille-konsoller til Mixed Reality og Hololens. Windows 10 findes i dag i 138 forskellige sprog og kører på 80.000 forskellige computer modeller fra over 1.000 fabrikanter verden over.

Her er et par af Microsofts kommende Surface apparater, der skal køre med det nye Windows 10X styresystem. (Foto: Microsoft)

Ikke alle har dog gennem årene været lige begejstrede for Windows – heller ikke for Windows 10. Som alle andre Microsoft styresystemer kræver 10’eren ustandselige opdateringer. De tager tid, men skaber også tit nervøsitet, fordi updates kan skabe problemer med ens eksisterende Windows installation. I værste fald sletning af filer eller nedbrud af pc’en.

Microsoft har da heller ikke haft det lige let. Samtidig med, at nye features og funktioner skulle lokke kunder til, måtte Microsoft sikre, at Windows også var bagud kompatibel med ældre udgaver af styresystemet. Ellers fungerede brugernes eksisterende programmer jo ikke.

Microsoft har aldrig været lige så konsekvent og iskold som konkurrenterne fra Apple eller Google. De har ganske enkelt tvunget deres brugere til at acceptere, at nye versioner af deres styresystemer ikke kunne bruges på ældre enheder. Så køb nyt – take it or  leave it.

Windows 10 har gjort sit indtog i millioner af hjem verden over. Den næste generation lærer tidligt at betjene en laptop eller tablet. (Foto: Microsoft)

Resultatet er, at Windows er vokset og vokset i størrelse. Styresystemet er et gigantisk kludetæppe, som det er svært at overskue. Nye opdateringer skaber ofte nye fejl. Derfor er der stadig ganske mange mennesker, som kører med forgængeren Windows 7. Enten kan deres gamle pc ikke køre med det tunge Windows 10. Eller de har ikke haft lyst til at opgradere fra deres velkendte og egentlig velkørende 7’er.

Men ingen roser uden torne, vil en havemand m/k nok sige. Derfor vil jeg sammen med en milliard mennesker verden over sende et til lykke med den store dag til Microsoft og Windows 10. Samtidig glæder jeg mig til at se den næste Windows version – 10X hedder den – som skal komme på markedet senere i år….

(Indledningsfoto til artiklen: Microsoft)

Til efteråret kommer Microsofts nye spille-konsol i superklasse. Den hedder Xbox Series X. Den rummer bl.a. en ny skræddersyet AMD processor, der kan køre fire computerspil på samme tid – hvem der så ellers kan kontrollere det. Styresystemer er Windows 10. (Foto: Microsoft)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Firefox studser Facebook