Robot var også en helt i Notre Dame

Et smartur mod allergi

Hvad de færreste havde anet, da de første Apple Watch blev lanceret i april for fire år siden, er ved at ske nu. De ofte ret klodsede smart-ure kan blive uundværlige hjælpere i forbindelse med sundhed og sygdom.

At smartwatches kan måle puls, kroppens temperatur, stress niveau, kalorie forbrænding og antal skridt, bæreren har taget i løbet af dagen, er der ikke så meget nyt i.

Det er der til gengæld, når Apple Watch nu kan levere detaljerede målinger af hjerterytme – ja et komplet elektro-kardio-gram (EKG), som kan sendes trådløst til en iPhone app og herfra videre over internet til ens læge, hospital, behandler osv.

Det næste bliver nok, at smartwatches kan måle blodsukker niveau for at hjælpe diabetikere – eller at uret kan erstatte injektions-penne hos allergikere. På den måde kan fremtidens ur blive en livredning for mennesker, der f.eks. ikke kan tåle pollen, peanuts, skaldyr eller bistik.

Studerende på Rice University i Houston, Texas har faktisk udviklet et fungerende smartwatch, der indeholder et shot adrenalin eller ipinefrin. Det kan udløses direkte fra uret og ned i armen. Patienten eller dennes hjælpere behøver ikke at rode efter separate sprøjter i lommer og tasker. Allergi-hjælpen sidder lige dér på håndleddet og kan samtidig fortælle om klokken og fungere langt hen ad vejen som et almindeligt smartwatch.

Den nye opfindelse har fået navnet EpiWear, og den er skabt af de fem bio-ingeniør studerende Albert Han, Alex Li, Jacob Mattia, Justin Tang og Callum Parks. Selve ideen kommer fra Tang, der selv lider af nødde-allergi og må gå en lang udenom f.eks. peanut snacks og peanut butter.

EpiWear skal kunne indeholde 0,3 millilier epinefrin pr. shot. Det er det samme som almindelige sprøjter på markedet. Medicinen ligger i en lille beholder, der kan foldes i tre og så anbringes inde i en urkasse på håndleddet.

Lige nu er EpiWear stor og klodset, men de fem biologer har allieret sig med studie-kolleger med speciale i produkt design. Om kort tid venter de at kunne præsentere en ny version af allergi-uret, der er fremstillet via 3D print. Det vil så også have mange af de andre funktioner og features, som moderne smartwatches byder på.

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Robot var også en helt i Notre Dame