Googles Gmail når 1,5 mia. brugere

EU forbyder sugerør og cigaret skod

Forleden dag besluttede EU-parlamentet med overbevisende flertal – 571 stemmer mod 53 – at ting af éngangs plastik skal forbydes fra 2021. Det er f.eks. sugerør, bestik, tallerkener, drikkeglas, kopper, tallerkener og vatpinde. Desuden skal 90 pct af plastik flaskerne genbruges fra 2025.

Dermed giver EU en stor indrømmelse af, at europæerne har deres betydelige ansvar for verdenshavenes tilsmudsning. Éngangs plastik skal nemlig stå for 70 pct. af forurening af vandløb, søer og oceaner.

EU-parlamentarikerne vil samtidig tage skridt til at reducere forurening fra tobaks-produkter – specielt fra cigaret filtre, der indeholder plastik. I 2025 skal affald fra smøg skodder være skåret ned med 50 pct og i 2030 med 80 pct.

(Infografik: Statista.com)

Ifølge miljø-eksperter er cigaret skod milj den næststørste forurenings-kilde, når man taler éngangs plastik. Resterne fra en enkelt cigaret kan svine mellem 500 og 1.000 liter vand til, og de tager op til 10 år for naturen at nedbryde.

I det hele taget varer det uhyggeligt mange år at blive fri for vores skrammel, viser denne nye infografik fra Statista. Den bygger på data fra miljø organisationerne NOAA og Woods Hole Sea Grant.

Myndigheder, politikere og dagligvare branchen har travlt med at bandlyse plastikposer, og de tager da også 20 år at nedbryde biologisk. Men det er for intet at regne i forhold til lystfiskernes fiskesnører. De tager 600 år at opløses nede på blandt de fisk, som brugerne så gerne vil fange med dem.

Vandflasker af éngangs plastik tager 450 år, øldåser 200 år og bleer af éngangs materialer 450 år. Tankevækkende….

Det tager 200 år for naturen at nedbryde en sodavands- eller øldåse af aluminium.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Googles Gmail når 1,5 mia. brugere