Kostbar luksus til dit skrald

Skærmen dominerer børns leg

Hvis I er i tvivl om, hvorvidt jeres børn sidder klistret foran skærmen det meste af ugen, når de ikke lige er i skole eller sidder med ved middagsbordet? Så regn med, at svaret er ja.

Ifølge en ny analyse fra Gallup i USA tilbringer børn mellem to og 10 år omkring 18,6 timer om ugen foran et display. Det være sig en smartphone, tablet, laptop, pc eller tv-skærm med spillekonsol koblet på. Det er næsten tre timer om dagen.

Computerspil er dermed børnenes klart største fritidsbeskæftigelse. Fire timer mere end anden indendørs leg og næsten dobbelt så mange timer som at lege udendørs. Vores små børn opdrages til at blive ”indoor creatures”, som amerikanerne udtrykker det.

De fleste forældre i Gallups undersøgelse vil gerne have, at deres børn vil lege mere udendørs. Men de ”gamle” er selv gode til at finde undskyldninger til at lade ungerne forblive indendørs:

36 pct. af siger, at vejret generelt er for dårligt. 34 pct. føler ikke, at børnene er sikre udendørs uden forældres opsyn – og 33 pct. forklarer, at der ikke er en ordentlige legeplads i nærheden eller jævnaldrende børn at lege med i nabolaget.

Nu skal det siges, at Gallups nye analyse stammer fra USA, hvor forholdene for mindre børn måske ikke er lige så gode som i Danmark.

På den anden side er antallet af timer foran en skærm nok lige så stor hos et typisk dansk barn mellem to og ti år. I hvert fald når vi ser på de lidt ældre i aldersgruppen.

Ifølge den amerikanske undersøgelse er børn nærmest hjælpeløse, når det kommer til at finde på lege andet end computerspil.

Kun tre procent af forældrene ønsker, at deres børn skal lege mere med elektroniske gadges, end de allerede gør. Omvendt gør de voksne åbenbart ikke voldsomt meget for at holde ungerne fra det computer-styrede legetøj.

58 pct. fortæller således, at deres børn ganske enkelt ikke vil lege med andet – og f.eks. slet ikke er til at lokke til sport og idræt. Måske bortset fra e-sport eller organiseret computerspil, der oplever den helt store opblomstring for tiden.

Mere foruroligende er, når 31 pct. af forældrene påstår, at deres børn skal havde hjælp og vejledning til at lege andre ting end skærm-spil indendørs. Kan de ikke engang finde ud af at bygge med LEGO-klodser eller læse en bog eller tegneserie af papir….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kostbar luksus til dit skrald