SoFi robot ligner en rigtig fisk

Gå dog hjem til familien

Problemet er nok ikke så stort i Danmark, men ude i Asien er det et problem i flere lande, at lønmmodtagere bliver siddende på arbejdspladsen i mange timer hver dag efter arbejdstidens ophør. I f.eks. Japan og Sydkorea er overarbejde en del af kulturen.

Sydkoreas regering har for længst erkendt problemet og har gennem adskillige kampagner forsøgt at opfordre lønmodtageren til at tage hjem til tiden. De har jo en familie eller egne fritids-interesser at tage hensyn til.

En kontor-ansat i forvaltningen hos Sydkoreas hovedstad Seoul arbejder i gennemsnit 1.000 timer mere om året end en kollega i et tilsvarende job i andre lande. Det er så meget, at læger mener, det kan påvirke personernes helbred over lang tid.

Ifølge den britiske tv-station BBC forsøger Seouls bystyre sig med nu en anden taktik for at få folk til at gå hjem. Taktikken er ganske enkel: Alle pc’er i forvaltningen slukker automatisk på et bestemt tidspunkt. Overarbejde er umulig – i hvert fald hvis det involverer arbejde på en pc.

I Sydkorea er det ikke til at få folk til at gå hjem efter arbejdstidens ophør. Trangen til overarbejde er en del af kulturen.

Bystyret indleder den nye kampagne blødt: Fra den 30. marts skuller alle kommunens pc’er kl. 20. I anden uge af april justeres sluk-tidspunktet til kl. 1930, og i maj kl. 1900.

Helt konsekvent er HR-afdelingerne i Sydkoreas hovedstad dog ikke. Man kan få dispensation fra slukke-reglerne – og det har to af tre ansatte (67,1 pct). allerede gjort. De kan simpelthen ikke forestille sig at gå hjem til tiden.

Historien fra Seoul er bestemt ikke den første, hvor vi har set myndigheder gribe ind mod ansattes overarbejde. I Frankrig er det f.eks. gjort lovligt at ignorere emails, der ankommer uden for normal arbejdstid. Også, hvis det er chefen, der sender den.

I Japan har man sågar opfundet en drone, der flyver gennem en kontorbygning for at overvåge, at ingen ansatte bliver siddende efter arbejdstidens slut. Dronen sender lydalarmer og flyver blinkende omkring over-arbejdende personer, indtil de flytter sig fra deres kontorstol.

Løsningen i Seoul er dog nok den mest effektive hidtil, der kan få folk til at leve et liv uden for arbejdspladsen. Måske bortset fra, hvis de ansatte arbejder ved små laptops, der kan køre videre i timevis på batteri, efter at strømmen er slukket….

I Asien er det normalt at se lys på kontorerne til langt ud på aftenen – hver dag.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SoFi robot ligner en rigtig fisk