Om to år kan du folde din iPhone

Den mørke side af dansk online handel

Danske politikere soler sig ofte i, at vores lille land er fredeligt og fredsbevarende. Vi hører ikke til verdens store våbenfabrikanter, og antallet af dræbte og sårede fra skydevåben er lille – set i forhold til mange andre lande. Hver gang en person bliver skudt i vores land, ender det på forsiden af alle landets aviser. Så relativt sjældent er den slags episoder heldigvis.

Desto mere foruroligende er det, når Danmark lige pludselig figurer i en top-position over lande i verden, hvor der bliver solgt flest skydevåben via internet.

Kun USA – og det er vel næppe nogen overraskelse – har flere ulovlige våbenhandlere på internet end Danmark. Det viser en ny analyse fra den amerikanske tænketank RAND Corporation.

(Grafik: www.statista.com)

Ifølge rapporten sidder næsten 13 pct. af online våbensælgerne i vores lille land. Det er dobbelt så mange som i Tyskland og ti gange så mange som i Storbritannien.

 

Den ulovlige handel med skydevåben foregår i den del af internet, som man ikke kan se med almindelige webbrowsere som Chrome, Safari, Firefox eller Microsoft Edge. For at navigere i det såkaldte ”Darknet” kræves særlige Thor-kompatible programmer.

Darknet er kendt for at gemme på mange illegale operationer. Salg af narkotika og våben, hvidvask af penge, hård porno – og såmænd også ”whistleblowers”, der kan gemme sig for myndigheder her, mens de afslører politiske skandaler osv.

RAND Corporation har fundet ud af, at der hvert år omsættes for op til 21 milliarder kroner i ulovlig våbenhandel via Darknet – mellem 1,7 og 3,5 mia. USD. Det svarer til mellem 10 og 20 pct. af den lovlige omsætning af skydevåben.

Er danskere mon blandt de mest aktive til at handle på den mørke del af internet?

Udvalget på Darknet er ligesom i et online supermarked. Fra små pistoler, over avancerede rifler til deciderede militærvåben. De handles som oftest med okrypto-valutaer som Bitcoins, der ikke kan spores via almindelige bankkonti.

På verdensplan er omsætningen i ulovlige våben den højeste i Europa. Hvis man tæller forhandlerne i Danmark og resten af vores kontinent sammen sælger de mere end dem i USA.

Tankevækkende og uhyggeligt….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om to år kan du folde din iPhone