Smartphonens ofre

Miniot – spil vinyl vandret eller lodret

Salget af grammofonplader steg sidste år 11. år i træk. Vinyl skiver er trendy og ikke spor retro længere. Måske fordi de giver folk en mere fysisk fornemmelse af musik, end streamede trådløse melodier på mobiltelefonen gør.

Under alle omstændigheder har boomet i LP-plader betydet, at folk enten måtte støve deres gamle pladespiller af på loftet eller i kælderen. Eller de måtte ud og købe en ny grammofon.

I de seneste par år har jeg her på bloggen præsenteret en hel flok af de moderne pladespillere, der har anderledes stik og ofte trådløs overførsel af musikken direkte til Bluetooth højttalere.

Den nyeste af slagsen er måske også den mest minimalistiske og elegante af alle.

WheelAs fra hollandske Miniot ligner en rund plade – en slags pandekage pande – som man lægger vinyl skiven oven på. Ingen tonearm og pick-up at se. Intet firkantet kabinet med betjenings knapper.

Hemmeligheden ligger i, at Miniot spiller pladen omvendt. Nemlig nedefra.

Pickup nålen sidder på en tangential arm under vinylpladen..

I selve pladetallerkenen sidder en udskæring, hvor pickup’en kører på en tangential arm. Altså altid med den helt rigtige vinkel i forhold til pladerillen. Ligesom B&O gjorde det med sine berømte Beogram 4000 og 7000 fra 1970’erne og 80’erne.

Tonearmen på – eller skal man snarere sige ”i” – kører på to skinner. Selve armen er fremstillet af tykt mahogni træ, der skal have bedre lydmæssige egenskaber end metal. Pickup og nål er en modificeret Audio-Technica AT-95E fra Japan.

Den særlige konstruktion gør, at Miniot WheelAs kan placeres overalt – såmænd også lodret på en væg. Pladespillerens indbyggede computer med infrarøde sensorer sørger for, at pickup’en altid holdes på plads med den optimale belastning.

Al betjening foregår ved hjælp af center pinden, der kan drejes, vippes og trykkes på.

Og hvad så med betjeningen. Der er jo ingen knapper at se. Well – der er én, og den fungerer samtidig som centerpind for vinylpladen.

Alt efter, om man drejer på pinden, trykker på den eller vipper den, kan man tænde og slukke for pladespilleren, dreje op og ned for volumen eller hoppe frem og tilbage mellem numrene. Også mens WheelAs spiller.

Hollænderne bag projektet understreger, WheelAs er en ægte analog Hi-Fi pladespiller for musik entusiaster – også selvom den vil appellere til rene design fans.

Pladetallerkenen er remdrevet, og grammofonen forsynet med stik til forstærkere både med og uden pickup for-forstærker. Via en ekstra boks kan Miniot dog også forbindes trådløst til f.eks. Sonos eller andre gode højttalere.

Pladespilleren kan køre både på strøm fra stikkontakten eller på batteri fra et internet Li-ion element, der kan oplades.  Batteridrift vil ekstreme lydentusiaster elske, fordi de nogle gange mener, at strøm direkte fra elnettet kan indeholde “klumper”, man kan høre.

Miniot finansierer produktionen af sin utraditionelle pladespiller via ”crowd funding” på Kickstarter, hvor WheelAs er en stor succes. Foreløbig er der kommet tre gange så mange penge ind som håbet.

I øjeblikket kan Miniot grammofonen forudbestilles til priser fra 568 euro – knap 4.300 kroner. Levering vil dog først ske til november….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smartphonens ofre