Nye mobiler på vej fra Google

Så mange penge er der i fodbold VM

I dag åbner fodbold-vm i Rusland – med Danmark blandt de 32 hold, som skal kæmpe om en grim pokal i guld og en smukkere ære i at være verdens bedste fodboldhold.

Jeg skal ikke bruge disse spalter til at formidle fodbold, favoritter, kamp stillinger, historier om dårlige dommere eller spillere, der begår genialiteter på grønsværen. Det vil jeg overlade til tv, radio, aviser og online medier – og de vil gøre det rigeligt i de kommende fire uger.

I stedet vil jeg lige upfront præsentere nogle statistikker og infografikker, der fortæller en del omkring de penge, fodbold VM genererer.

Langt de fleste vil se fodbold-vm på tv. (Infografik www.statista.com)

Bortset fra OL er fodbold VM den største sports-begivenhed i verden, hvor tv-stationer hvert fjerde år kappes vildt og inderligt om at sikre sig sende rettighederne. Og ikke uden grund:

Sport er en af de sidste stærke holdepunkter for traditionelle tv-stationer i en tid, der domineres af smartphones og video streaming. Over 62 pct. af den voksne befolkning vil se ”live” kampe fra Rusland.

Kun 25 pct. planlægger at se fodbold kampene via internet – bare 13 pct. på mobiltelefon – og beskedne 6 pct. vil lytte til transmissioner på radio, viser en analyse, som Ipsos har foretaget i 27 lande.

Sådan får holdene udbetalt præmier for deres præstationer. (Infografik: Statista.com)

Det seneste fodbold-VM – 2014 i Brasilien – blev set af 3,2 milliarder mennesker på tv. Finalen mellem Tyskland og Argentina trak alene én milliard hen foran tv-skærmen. De 795 millioner sad i deres hjem og så finalekampen.

Penge er selvfølgelig også et vigtigt element for spillere og hold. De fleste får en flot bonus fra deres lands fodbold-organisation eller regering for at klare sig flot på Ruslands græsplæner. Men også de officielle præmier for at deltage og gå videre i turneringen er gode.

Da Tyskland vandt VM for fire år siden, modtog holdet 35 millioner USD i præmie fra FIFA. I år får vinderen 38 mio, nummer to 28 mio og nummer tre 24 millioner USD.

Præmie pengene er vokset enormt i forbindelse med de seneste fire-fem VM runder. (Infografik: www.statista.com)

FIFA – verdensforbundet for fodbold – opererer tilsyneladende med to overordnede tal for præmier ved VM. Det ene er penge, der går direkte til holdene – det er på 400 millioner USD (ca.   kroner).

Det andet er et total-tal i præmie-penge, og det er næsten dobbelt så stort: 791 mio. USD. Det omfatter også penge til holdenes forberedelser op til VM og erstatninger til spillernes fodboldklubber, hvis stjernerne skulle blive skadet i løbet af turneringen.

Som man kan se på infografikken, er dette beløb vokset enormt gennem årene. For fire år siden var præmie- og erstatnings-summen på 576 mio. USD – og tilbage i 1982 på kun 20 millioner.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nye mobiler på vej fra Google