52 nye mobiler fra Samsung i 2022

Hjemmekontor er nu helt ok

(Foto: Nataliya Vaitkevich / Pexels)

I Tyskland overvejer regeringen at genindføre tvungent hjemme-arbejde, efter at incidensen i dag er fløjet op på 289 pr. 100.000 indbyggere, og vores naboland passerede fem millioner Corona infektioner siden pandemiens start.

Hvis noget lignende skulle komme på tale her i landet, er danskerne forberedt på de:

Danmark har gennemgået et markant holdnings-skift til hjemme-arbejde i det seneste år. Det gælder både den offentlige og private sektor.

To til fire hjemme-arbejdsdage om ugen ganske almindelige. Samtidig har mange fået indrettet deres boliger med skrivebord, laptop, stor skærm og hurtig internet-forbindelse.

Den offentlige sektor har accepteret hjemmearbejde hurtigere end de store private virksomheder i Danmark. (Infografik: It i rpalsi / Rambøll)

Vi ser konturerne til fremtidens hybride arbejdsmarked, der kan give betydelige samfunds-mæssige gevinster, afslører den nye ”IT i praksis” analyse fra Dansk IT og konsulenthuset Rambøll.

Rapporten er den første siden genåbningen efter Corona, der belyser og afdækker udviklingen i de største danske virksomheder og i den offentlige sektor i Danmark.

Ifølge analysen tillader nu 54 procent de private virksomheder, at deres medarbejdere kan arbejde hjemmefra to til fire dage om ugen. I den offentlige sektor er  det 63 procent.

Før Corona var det både i det private og det offentlige kun ganske få procent, der accepterede flere hjemmearbejds-dage om ugen.

Steen Christensen fra Rambøll mener, at hjemmerarbejde kan have betydelige samfundsmæssige fordele. (Foto: Rambøll)

Og måske endnu vigtigere: I dag er der stort set ingen danske arbejdsgivere, der slet ikke tillader, at deres ansatte kan arbejde hjemmefra.

Før Corona-nedlukningen havde 53 procent af de offentlige myndigheder en politik, der slet ikke accepterede hjemmearbejde generelt. Yderligere 42 procent af myndighederne accepterede højst en enkelt hjemmearbejdsdag om ugen.

I dag er det kun tre procent i den offentlige sektor, af der slet ikke tillader hjemmearbejde generelt. Dermed ser vi konturerne af fremtidens arbejdsmarked:

”De fleste offentlige ansatte har været virkelig glade for den fordybelse og mindre transporttid, som mere hjemmearbejde under Corona har givet dem. Vi ser et bredt ønske om, at muligheden varer ved,” forklarer Sara Vergo.

Før Corona ville over halvdelen af de danske virksomheder ikke acceptere, at deres ansatte arbejdede hjemmefra. I dag er det kun tre procent. (Infografik: It i praksis / Rambøll)

Hun er formand for Djøf Offentlig, der der varetager interesserne for over 29.000 overenskomst-ansatte jurister og økonomer i stat, regioner og kommuner

”Nu ligger der en opgave forude på de enkelte kontorer og afdelinger i at finde ud af, hvordan man skaber en kultur, hvor man kan arbejde hjemme, samtidig med at man kan modtage sparring og medarbejdernes motivation daler,” fortsætter hun.

Hos Dansk IT understreger man behovet for kompetence-udvikling af både ledere og medarbejdere, så de virtuelle og hybride formater kan udnyttes til fulde:

”Innovation og idéudvikling er nogle af de processer, det kan være sværere at have succes med virtuelt end fysisk. Nogle ledere tilpasser sig hurtigt til de virtuelle og hybride formater, mens andre vil have gavn af træning og uddannelse i online kommunikation,” siger Rikke Hvilshøj. Hun er adm. direktør i Dansk IT.

Hjemme-arbejdende ansatte giver nye udfordringer for både topledelse og især mellemledere, mener Rikke Hvilshøj fra Dansk IT. (Foto: Rambøll)

Steen Christensen, der er direktør i Rambøll Management Consulting, fremhæver, at hjemmearbejde også rummer betydelige samfundsmæssige gevinster:

”Vi befinder os midt i en klimakrise, hvor vi f.eks. skal forsøge at mindske antallet af biler på vejene i myldretiden. Alene dér er der fordel at udbrede hjemmearbejdet. Samtidig rummer hjemmearbejde også potentialet til at kunne løse problemstillinger som fraflytning fra bestemte områder af landet på grund af manglende arbejdspladser.”

Steen Christensen tilføjer, at Danmark kan spare kontor-kvadratmetre og CO2 ved at flytte arbejdspladserne hjem i privaten hos de ansatte….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

52 nye mobiler fra Samsung i 2022