Computerspil slår alt andet

Pas på Corona på din mobil

I begyndelsen af Corona pandemien i foråret orienterede jeg flere gange her på bloggen, at vorers elskede smartphone let kunne blive til en virusbombe.

Især, hvis man aldrig rensede dens cover og skærmen grundigt og bare havde den liggende i en lomme og fremme på et bord, som mange mennesker berørte i løbet af en dag.

Den advarsel bliver nu gentaget, fordi nye videnskabelige analyser fra Australien afslører, at COVID-19 virusset kan overleve på glatte overflader som f.eks. mobiltelefoner i op til 28 dage.

Virusset kan også være aktivt på pengesedler i lige så lang tid. Det er meget længere, end almindelige influenza-virus kan, oplyser forskerne fra Australiens nationale videnskabs center.

Forskernes undersøgelser er foretaget i et begrænset og indelukket miljø – altså ikke ude i det frie samfund, hvor alle mulige andre forhold som klima og temperatur kan påvirke resultaterne.

Under de samme forhold kunne de kendte influenza virus, som mange mennesker bliver vaccineret mod lige nu, overleve i maksimalt 17 dage.

Blandt analysens svagheder er, at målingerne blev foretaget ved en konstant temperatur på 20 grader Celsius.

Når vi bruger mobile her og der og alle vegne, bliver der opsamlet store mængder bakterier, virus og andre ulækre partikler på dens overflade. (Foto: Free-Photos / Pixabay)

 

Desuden blev de gennemført i fuldstændigt mærke for at udelukke påvirkninger fra UV-stråler udendørs. Det er velkendt, at virus som f.eks. Corona ikke kan lide hverken varme eller stråler fra solen.

Endelig blev de tested virus ikke holdt som del af frisk slim eller spyt, som normalt er med til at holde de farlige partikler i live på overflader som f.eks. telefoner, dørhåndtag, kreditkort eller diske.

Derfor vil der uden tvivl være mange, som vil stille spørgsmålstegn ved værdien af den australske undersøgelse, fortæller den engelske tv-station BBC.

Australierne siger, at analyserne beviser, at Corona virusset er ”ekstremt robust” i sammenligning med andre typer virus.

”Vores undersøgelser demonstrerer, at SARS-CoV-2 – det videnskabelige navn for Corona – kan holde sig smittefarlig i betydeligt længere tid, end man generelt har ment,” konkluderer forskerne i deres rapport.

Analysen bekræfter samtidig, at Corona virusset klarer sig bedst på glatte overflader som f.eks. metal, glas og kunststof.

Til sammenligning kan disse virus ”kun” overleve på porøse overflader som f.eks. tekstiler og tøj i 14 dage. Altså den halve tid.

Uanset om man tror på de australske forskere eller ej, sætter resultaterne fra den nye analyse en tyk streg under, at man bør rengøre og gerne desinficere sin smartphone så ofte som muligt.

En del fabrikanter er begyndt at sælge små apparater, der kan rense og desinficere mobiltelefoner med Corona dræbende UV-C stråler. (Foto: Phonescape)

 

Måske lige så ofte, som man (forhåbentligt) vasker sine hænder og desinficerer dem med sprit hver dag.

Store mobilfabrikanter som Samsung er f.eks. begyndt at sælge små mobile rensebokse med UV-C stråler i.

Andre har bygget strålings-enheder i bæreæsker, der samtidig fungerer som trådløse opladere til f.eks. øretelefoner, smartwatches og telefoner.

Det skader i hvert fald ikke at bruge dens slags forholdsregler. Især mobiltelefonen er udsat for bombardementer af virus, bakterier, pollen, spyt osv, når man taler i den, holder den tæt til hovedet og bruger sine (ikke altid) rene fingre til at indtaste ting på dens touch skærm.

Det er sjældent, at alle er enige i konklusionerne fra nye videnskabelige undersøgelser:

Således oplyste USA’s Center for Disease Control – CDC eller den amerikanske pendant til vores Statens Serum Institut – forleden, at ”berørings-følsomme overflader som f.eks. på mobiltelefoner ikke betragtes som en almindelig vej, COVID-19 spreder sig på.

Langt mere udbredt er smitten via ånde, små dråber ved hoste, nys osv, skriver CDC.

En anden typisk smittevej er i lukkede og dårligt ventilerede rum, hvor man ånder og sveder heftigt. Det kan f.eks. være i forbindelse med sang, dans, fitness og sport, vurderer amerikanerne….

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Computerspil slår alt andet