Galaxy Note20 kommer til august

Intels 10. generation Core i9 løber superstærkt

Processorerne i vores pc’er – teknisk set også kaldet CPU’er for Central Processing Unit – er kommet meget langt, siden de fik deres gennembrud for 40 år siden.

Jeg er gammel nok til at kunne huske de første mikrodatamater – det hed de dengang – der blev populære på det danske marked. Det var f.eks. Sinclair ZX-80 med Zilog processorer og Commodre 64 med Motorola 68000 ombord.

Intel-navnet, som vi alle kender i dag fra både Windows-pc’er og Apple Macs, kom på markedet i 1979, men fik først deres gennembrud den 12. august 1981. Da præsenterede IBM nemlig verdens første PC. En personlig computer til forretningsmanden – mere m end k.

Den første Intel CPU var på otte bit og hed 8088. Den kunne sende processoren op på en tophastighed på 4,77 MHz i clock frekvens, hvilket var ret vildt for 40 år siden.

Sådan så den første Intel 8088 processor ud for 40 år siden. Den var en vigtig del af verdens første PC fra IBM. (Foto: Kunszabo / Wikipedia)

Udviklingen er gået stærkt siden dengang, og det seneste nye har Intel netop lanceret. Det er den 10. generation af de såkaldte Core processorer, der når helt utrolige 5,3 GHz. Læg lige mærke til, at der ikke står M foran Hz, men G. Det gør en forskel i hastighed.

Top-of-the-pops hos Intel er den nye Core i9-10900K, der skal være den hurtigste processor i verden til computerspil. Den kører ved 3,7 GHz takt-frekvens, men kan opnå 5,3 GHz i korte perioder ved såkaldte ”turbo boost.”

I dag stilles de største krav til computerkraften ikke længere fra folk, der arbejder med databaser eller simulationer af f.eks. vejret. De mest krævende er gamere. Professionelle, der har en lige så høj status i esport som fodboldstjerner hos FC Barcelona eller Liverpool FC.

Intels nye Core i9 processorer er også imponerende på en anden front. De opnår hastigheden, selvom de bygges med forældet teknologi. Intel bruger nemlig stadig en 14 nanometer proces til at plante de bittesmå printbaner i chippen.

Intels ærkerival AMD producerer mere effektive CPU’er ved at bruge 7 nm, der gør det muligt at presse endnu flere transistorer ind på samme plads.

Intels nye 10. generation Core i9 processorer kan også bruges til krævende grafiske opgaver. (Foto: Intel)

Kigger vi over til mobiltelefonerne, er 7 nm efterhånden standard hos processor-fabrikanten Qualcomm – den med Snapdragon chips. Samsung er nået til 6 nm i sine nyeste Exynos 990 chips, der sidder i de seneste Galaxy S20 smartphones.

Som altid, når der kommer nye generationer processorer, er de dyre fra begyndelsen. Meget dyre. Intels Core i9-10900K koster således 490 dollars alene for chippen – det er ca.   kroner. Dertil kommer alt det andet, som en pc består af.

På en gamer-pc er det f.eks. et hurtigt grafikkort, der bestemt heller ikke er billigt. Dertil komer hovedkort med kommunikation, RAM, lager osv. Sikkert også køling, for elektronikken må jo ikke løbe varm, når spillet bliver mest hektisk.

Ups – glemte jeg at nævne en stærk strømforsyning, tastatur, mus og stor skærm. Man kan købe sig fattig i en sådan pc – ligesom når man tuner og pepper sin bil op….

(Indledningsfoto til artiklen: Intel )

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Galaxy Note20 kommer til august