Digitale malebøger er gode mod stress

Ny vindmølle kopierer kolibrien

Vindmøller er big business. Ikke mindst i Danmark, hvor en god del af verdens vindmølle producenter har hjemme – inklusive Vestas, som er den største af alle.

Men har I lagt mærke til, at alle de store vindmøller på vores marker, ved vandkanten eller ude i havet ligner hinanden til forveksling.

Det er ligesom med moderne personbiler. De ser også ens ud, fordi de formentlig er tegnet med samme design program på computeren. Kun på navnet og logoet kan man se forskel, medmindre man er en kender af biler eller vindmøller.

Det tunesiske firma Tyer Wind forsøger nu at bryde monotonien i vindmøller. I stedet for den traditionelle propeller med tre blade lader Tyer sig inspirere af naturens kolibrier. Den utraditionelle vindturbine ligner nærmest et stort insekt, der er landet i toppen af en mast.

Tyers vindmøller kopierer kolibriens otte-tals agtige bevægelser til at indsamle vind og skabe strøm. Det kan gøre Tyer turbiner relativt små og lydløse, så de kan anbringes tættere på byer og boliger end traditionelle vindmøller.

De to vinger på Tyer møllen er fremstillet af let kulfiber og måler kun 1,6 meter i længden. Hele møllen måler 3,5 meter i maksimal bredde. Langt mindre end kommercielle vindmøller i det danske landskab.

Effekten er da også mindre. På nuværende tidspunkt kan Tyer ”kolibrien” levere 1 kilowatt (kW) strøm . Til sammenligning giver Vestas hidtil største havvindmølle mindst 8 megawatt – altså 8.000 gange mere.

Tuneserne er dog i fuld gang med at gøre deres uortodokse vindturbiner mere effektive. Planerne omfatter langt større vindmøller end de nuværende prototyper – heriblandt også havvindmøller.

 

Tyer Wind turbinen gennemgår i øjeblikket et omfattende testforløb, der skal optimere aerodynamik, materiale holdbarhed, effektivitet og belastningen på masten. Derfor vil Tyer ikke oplyse noget om priser eller leveringstidspunkt. Kun at kolibrien eksisterer og bevæger sine vinger.

Til sidst en ekstra lille miljøvenlig detalje: Tyer Wind er langt mindre farlig for fugle, som i dag dræbes i tusindtal, når de kommer for tæt på traditionelle vindmøller….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Digitale malebøger er gode mod stress