Apple på abonnement?

Spectrum spøger igen

(Foto: NextSpec)

Hjemmecomputere har ikke altid været lig med MacBooks, Windows laptops eller kraftige desktop pc’er til e-sport og computerspil.

Der fandtes en tid, hvor helt andre navne dominerede verden med små ”mikrodatamater”, der kørte hvert sit styresystem.

Computerne kunne kun svært kommunikere med hinanden, og internet havde man måske nok hørt om, men så kun fra videnskabsfolk eller ansatte i militæret.

Denne it-mæssige stenalder er slet ikke så længe siden. Vi taler om 40 år siden, og den er ligesom veteranbiler, grammofon-plader og retro møbler igen blevet meget populær.

(Foto: NextSpec)

I 1983 kunne de første IBM PC beundres på danske kontorer. De var vildt dyre og kørte med Microsofts MS-DOS styresystem. Windows kom først et par år senere, og Apple var begyndt at pusle med sin første Macintosh. Den kom i 1984.

Dengang var britiske Sinclair og amerikanske Commodore de helt store navne. Vi var lige hoppet fra skærme, der viste sort/grønne bogstaver og tal – til små farve monitorer eller tv.

Den store tidsalder for computerspil var oprandt. De lå på kassettebånd eller ”cartridges”, og 16 eller 48 kilobytes (kb) var meget. I dag måler man hjemme-pc’er i giga- og terabytes.

Efter sine små ZX80 og ZX81 datamater – det hed pc’er dengang helt officielt – lancerede Sinclair sin revolutionerende Spectrum. Og man skulle ikke tro det. Den lever endnu og har en lille, men trofast fanskare af nostalgikere.

(Foto: NextSpec)

Skaren må være stor nok til, at det stadig kan betale sig at udvikle nye og forbedrede modeller af Spectrum,.

Sinclair computerne – briterne kaldte dem ”speccies” – røg ud af mode i de tidlige 1990’ere, men siden da bytter samlere de gamle otte bit programmer, som var det 100 år gamle frimærker.

Sidste år dukkede så Next computeren op fra britiske SpecNext. Det var en moderne udgave af Sinclair Spectrum – med et tastatur i næsten fuld størrelse og muligheden for både at bruge de helt gamle spilhits og også nyere titler.

Omkring 3.000 eksemplarer blev solgt af den nye Sinclair. Nu skal det gøres bedre og større, for SpecNext har lanceret tredje generation – hvis man tæller den oprindelige Spectrum med.

Dem, der har prøvet at skrive på den 40 år gamle Sinclair computers gummi taster, vil synes, at dette her er et mega fremskridt. (Foto: NextSpec)

Den nye ZX Spectrum Next kører med samme motor som dengang – dog i en tunet udgave, der kan køre meget stærkere.

Som standard kører Zilog Z80n processorenn ved 3,5 MHz eller 7 MHz som i gamle dage, men man kan øge hastigheden til 14 eller 28 MHz.

Man kan sågår udvide med en Raspberry Pi Zero som co-processor. Så nærmer hastigheden sig, hvad der er normal for en moderne laptop.

For 40 år siden var man stolt, når man havde 16 kb RAM til rådighed. I den nye Spectrum er den øget til 1 eller 2 MB. Stadig 1.000 gange mindre end på pc i dag, men styresystem og programmer fylder altså heller ikke nær så meget.

Sådan så spil-entusiastens bord ud for knap 40 år siden. Til venstre ses Sinclair Spectrum 48K, der nu er genoplivet. Til højre dens forgænger ZX81, der kun viste sine billeder i sort/hvid. (Foto: Retro Video Gaming)

Grafikken er beskedne 256 gange 192 punkter eller 640 gange 256 pixels. Det kan man faktisk lave ret brugbare små spil med.

Lageret kommer som SD memory kort. Der er Wi-Fi, men ikke Bluetooth. På bagsiden sidder to joystick porte, et stik til PS/2 mus og konnektorer til VGA og HDMI skærme.

SpecNext søger i øjeblikket finansiering til en serie-produktion af den nye Spectrum computer via Crowd Funding på iværksætter platformen Kickstarter.

Her kan interesserede forudbestille et eksemplar til sig selv formedelst 300 britiske pund eller    2.470 kroner. Vil man have turbo versionen, koster den 325 GBP eller 2.670 kroner….

(Foto: SpecNext)

Der mangler ikke spil til den nye retro Spectrum. (Foto: NextSpec)

 

 

 

http://www.specnext.com/

 

https://www.kickstarter.com/projects/spectrumnext/zx-spectrum-next-issue-2

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apple på abonnement?