Det er verdens dyreste mundbind

Så meget tjener Apple på bundlinien

(Foto: Chronis Yan / Unsplash)

Man kan måle en virksomheds værdi på flere måder. Det nemmeste er omsætningen, Andre vurderer ud fra markedsværdien – altså hvor meget alle aktierne ville koste på børsen i dag.

En tredje mulighed er på overskuddet. Hvor mange penge trækker virksomheden hvert år hjem til sin ejer eller ejere?

I disciplinen markedsværdi stormer to amerikanske tech-virksomheder afsted for tiden. Den ene er elbil fabrikanten Tesla – den anden Apple.

Tesla giver imidlertid ikke meget overskud. Derfor optræder Elon Musk og co. ikke i denne seneste nye oversigt over verdens mest profitable virksomheder, som det amerikanske finans-medie ”Fortune” har lavet.

Apple er med helt i top i verden – også på dette punkt. I 2019 sendte fabrikanten af iPhones og Mac’er 55,3 milliarder dollars ned på bundlinien. Det er ca. 358 milliarder danske kroner.

Kun to andre børs-noterede virksomheder kunne det bedre end Apple. Nemlig Saudi Arabiens nationale olieselskab Aramco med 570 billioner kroner (88,2 bio. USD) og det amerikanske investerings-selskab Berkshire Hathaway med 525 billioner kroner (81,4 bio. USD)

(Infografik: Statista.com)

Kigger man på Aramcos seneste regnskabstal for andet kvartal i år, kunne de se ud, som om saudiernes førsteplads kunne blive truet.

Modsat f.eks. Apple har olieselskaberne mærket Corona krisen negativt. Både Apple og Berkshire Hathaway med multi-milliardæren Warren Buffett i spidsen har nemlig overhalet Aramco i overskud.

Også to andre amerikanske it-giganter er med på Fortune’s liste over de mest overskuds-givende virksomheder i verden. Microsoft på en femteplads og Alphabet som nummer otte. Alphabet er selskabet bag Google.

Bemærk også, at to kinesiske storbanker har sneget sig ind på toplisten. ICBC er forkortelsen for Industrial and Commercial Bank og China. Lidt længere nede huserer China Construction Bank.

Fortunes hitliste omfatter udelukkende børs-noterede virksomheder. Privat-ejede eller statslige koncerner er ikke med, fordi de ikke på samme måde er forpligtet til at offentliggøre deres regnskaber hvert kvartal.

Nu nævnte jeg lige Apple i indledningen. Så vil jeg da også afslutte artiklen med det californiske firma med æble-logoet:

Apple er nemlig godt på vej tilbage som verdens mest værdifulde virksomhed. Alene i den forløbne uge er aktiekursen på Apple vokset med fem procent.

Apples topchef Tim Cook kan nu kalde sig milliardær i dollars. (Foto: Apple)

Det betyder, at havde man købt Apple-aktier for 100.000 kroner for et år side, ville de nu være 225.000 kroner værd. Havde man købt for flere år siden, ville man være millionær.

Apple er tæt på at nå en markedsværdi på to billioner dollars – 12.200.000.000.000 kroner – eller mere end fem gange det danske brutto-national-produkt (BNP).

I går var Apple nået op på 1,93 billion dollars, mens Amazon og Microsoft ligger side om side 500 milliarder dollars længere nede.

For to år siden var Apple den første virksomhed, der passerer én billion dollars mærket i markedsværdi.

Folkene, der hygger sig i en stor cirkelrund og soldrevet bygning midt i Silicon Valley, er vant til, at tingene går stærkt – og fremad.

Således er de aktier, som Apples nuværende topchef – Tim Cook – ejer, i dag 375 millioner dollars eller ca. 2,4 milliarder kroner værd. Cook har 0,02 procent af Apples aktier….

Ifølge nyhedstjenesten Bloomberg har Apple-bossen solgt flere pakker aktier og siden modtaget yderligere bonusser. Han er derfor milliardær i dollars nu om dage….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det er verdens dyreste mundbind