Office bedre på iPhone

Så mange rammes af havenes stigning

I øjeblikket kæmper vores medborgere i Sønderjylland, Vestjylland og dem, der lever ved Limfjorden, med truende oversvømmelser som følge af de seneste dages stormvejr.

Også i nabolande som Tyskland, Holland eller Storbritannien er vandet gået over sine bredder og har forårsaget store skader i havnebyer, på diger og strande.

Det videnskabelige magasin ?Nature Communications? kunne forleden meddele, at over 200 millioner mennesker verden over vil være direkte påvirket af vcrdenshavenes stigende vandstand i de kommende år.

I år 2100 vil de ganske enkelt leve på land, der ligger under havets overflade. Hollænderne har været vant til det i århundreder. Det samme har folk i det vestlige Sønderjylland. Spørgsmålet er bare, om resten af verden forberedt på det? Har de tilstrækkeligt høje diger til at beskytte sig mod vandet.

(Infografik: Statista)

Eksperterne hos ?Nature Commications? vurderer også, at yderligere 160 millioner mennesker må forberede sig på, at de årlige højvander i floder, vandløb og havene vil gribe ind i deres dagligdag.

I alt 360 millioner mennesker står altså til at blive direkte påvirket af klima-forandringer i de kommende årtier. Det er et langt højere tal end offentliggjort i tidligere analyser og rapporter. De mente, at kun 250 millioner ville blive ofre for den stigende vandstand.

Ud af de 200 millioner, som kommer til at bo lavere end havets overflade, vil de 70 procent leve i otte lande i Asien. De fleste – nemlig 43 millioner – bor I Kina. Det er 20 procent af alle direkte påvirkede.

Med 32 og 27 millioner følger Bangladesh og Indien lige efter. De øvrige asiatiske lande i farezonen er Vietnam, Indonesien, Thailand og Filippinerne, skriver ?Nature Communications.?

I Europa ville Holland rent teoretisk være hårdest ramt. I år 2100 vil over fire millioner nederlændere leve under havets overflade. På den anden side har netop Holland verdens måske mest effektive dige- og afvandings-system, der kan sikre millioner af mennesker mod havets fremmarch.

Storme og oversvømmelser i store dele af Europa minder os om i disse dage, at naturen og verdenshavene ikke opfører sig, som de plejer. (Foto: Jerry Coli / Pixabay)

Lave områder af Danmark kommer helt sikkert også i farezonen, men antallet af mennesker i vores lille land, som vil blive ramt, er ikke stort nok til at komme i det mørkerøde felt på infografikken fra analyse-firmaet Statista.

I Storbritannien vil det til gengæld være 1,5 millioner mennesker, der bor meget lavt om 80 år – og med fare for at blive oversvømmet. I Tyskland er det én million, mens det er en halv million i lande som Frankrig, Italien og Tyrkiet.

Den model, som ?Nature Communications? anvender, bygger på, at luft-temperaturen i verden vil stige med to grader celsius om året i gennemsnit. Modellen tager ikke med, at at is-smeltningen i Arktis og Antarktis kan øges i den kommende tid?.

(Indledningsfoto til artiklen: Pete Linforth / Pixabay)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Office bedre på iPhone