Netflix pusler med rent mobil-abo

Her holder de mest øje med os

(foto: Pexels)

Man kan se udbredelsen af digitale overvågnings-kameraer i bybilledet på to måder:

Tag f.eks. en spadseretur ned ad Strøget i København og lad være med at kigge efter tilbud i butiks-vinduerne for en stund.

Løft i stedet blikket og hold øje med de mange små kasser med et rundt hul til kamera-objektivet, som hænger på mure, lyspæle osv.

Den anden – og endnu mere tydelige måde – er at se på kriminalfilm i tv: Uanset om de kommer fra England, USA, Danmark, Sverige eller Tyskland, vil man hele tiden høre bemærkningen: ”Hvad siger kameraerne?”

Overvågningen har efterhånden samme store betydning for filmens handling som de snu detektiver, der altid finder forbryderne.

(Foto: rank Magdelyns / Pixabay)

En ny international analyse fra Comparitech afslører nu, hvad vi alle vidste: Nemlig at kinesiske byer er de mest kamera-overvågede i verden.

Byen med de fleste kameraer er til gen helt ukendt. Den hedder Taiyuan og ligger i den kinesiske Shanxi provins omkring 500 kilometer sydvest for hovedstaden Beijing.

I Taiyuan er der opsat 120 officielle overvågnings-kameraer pr. 1.000 indbyggere. Dertil skal formentlig lægges de uofficielle, der ikke er registreret.

Kinas fører-position – eller skal vi kalde det dominans i kamera-overvågning – er meget tydelig i den Top-12, som analyse-bureauet Comparitech har lavet:

11 af de 12 byer i verden med flest elektroniske øjne på indbyggerne ligger i Kina. Det eneste ikke-kinesiske storby, der har sneget sig ind på den globale topliste, er London.

Det vidste, vi egentlig godt. Alle, der har gået igennem den engelske hovedstad, har set kameraerne hænge over alle butikker, på alle gadehjørner. Overalt, hvor man kan fastgøre dem.

 

(Infografik: Statista.com)

Desuden viser de danske tv-kanaler jo masser af britiske tv-serier, hvor bemærkningen ”What does the CCTVs say?” CCTV er den internationale fagbetegnelse for overvågnings-kameraer.

Ifølge Comparitech har London 67 kameraer på offentlig vej pr. 1.000 indbyggere. Til sammenligning har amerikanske Los Angeles ti gange færre – seks.

Det måske mere interessante ved den nye analyse er, at den stiller spørgsmålstegn ved, om kamera-overvågningen overhovedet fungerer:

Ifølge rapporten er der nemlig kun en lille sammenhæng mellem lavere kriminalitet og en stærkere følelse af sikkerhed og overvågning i byer med mange kameraer.

Til sidst: Hverken København eller andre nordiske storbyer er med i Comparitechs analyse, så jeg kan ikke levere data herfra.

Den nærmeste storby er Berlin, der ligger helt nede på en global plads som nummer 50. I den tyske hovedstad sidder 4,9 kameraer pr. 1000 indbyggere…,

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Netflix pusler med rent mobil-abo