Lav luft om til rent og frisk vand

33.000 hjem kan få hjælp til bedre internet

(Foto: SDFI)

Det er langt fra alle danskere, som har et hurtigt internet, hvor videofilm ser naturlige ud, og store mængder data han down- eller uploades kvikt.

Mindst 33.000 danske boliger er placeret så afsides, at det enten var umuligt eller meget dyrt at få trukket et internet-kabel ud til adressen.

De kan få hjælp, når Statens såkaldte Bredbåndspulje åbner i dag for ansøgninger.

Alle adresser, der kan komme på tale, har fået et brev med e-post fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI).

Nu gælder det så om at få talt med naboer og genboer, så man kan søge om tilskud i fællesskab. Chancen er nemlig størst for at få penge i grupper, der skal have trukket internet-kabler sammen og på én gang.

(Foto: Norlys)

(Opdateret) I år er antallet af mulige ansøgere større end nogensinde før – 6.000 flere end sidste år. Desuden kan flere enkelt-adresser søge om tilskud i stedet for at indgå i et projekt med flere andre.

Kriterierne for ansøgning er også ændret, så endnu flere kan komme i betragtning:

Ansøgere skal således kun have adgang til internet hastigheder på under 100 Mbit download i sekundet via fast bredbånd og/eller mindre end 600 Mbit/s via mobilt bredbånd.

De nye rammer betyder også, at endnu flere adresser end tidligere kan søge den særlige ordning for enkeltadresser i stedet for at indgå i et projekt med flere andre.

”Vi ved godt, at der er noget arbejde forbundet med ansøgningerne. Derfor gælder det om at komme i gang så hurtigt som muligt. SDFI har derfor afsat medarbejdere, der står klar med vejledning over telefon eller email,” forklarer Thomas Illum Damsgaard. Han er kontorchef i SDFI.

(Foto: Norlys)

Styrelsen holder tre online informations-møder, som man kan tilmelde sig her. De foregår tirsdag den 18. juni, onsdag den 26. juni og mandag den 1. juli.

Også tele- og energiselskabet Norlys står parat med råd og dåd. Selskabet har stor erfaring med internet-projekter i danske landområder og arrangerer derfor 10 ”fysiske” orienterings-møder forskellige steder i landet. Adresser og tidspunkter kan findes via dette link.

Bredbåndspuljen er skabt for, at så mange danskere som muligt får adgang til en hurtig internet forbindelse. Også, selvom de ikke lige bor i midten af en større by.

I dag er det svært at undvære et godt internet. Det giver frihed til at holde kontakt med familie, forny recepter hos læge, arbejde hjemmefra eller tjekke skolernes Aula it-system.

Af samme grund kan en dårlig internet-forbindelse have betydning for prisen for ens bolig, hvis den sættes til salg.

Fakta om Bredbåndspuljen

  • Der er godt 80 millioner kroner til rådighed for tilskud fra Bredbåndspuljen i 2024, heraf 20 mio. kr. til en særlig ordning for enkeltstående adresser.
  • I øjeblikket er der registreret godt 33.000 tilskuds-berettigede adresser. Heraf har cirka 4.000 adresser mulighed for at søge under en særlig ordning for enkeltstående adresser.
  • De deltagende adresser skal bidrage med en egenbetaling på mindst 2.000 kr. i gennemsnit pr. adresse. Den bredbåndsudbyder, som står for at gennemføre etablering af bredbånd til de deltagende adresser, skal give mindst 10.000 kr. i gennemsnit pr. adresse.
  • Bredbåndspuljen er efterspørgsels-drevet. Man skal som udgangspunkt slå sig sammen lokalt og organisere et projekt, som kan søge om tilskud. De adresser, som er omfattet af den særlige ordning for enkeltstående adresser, kan dog søge om tilskud uden at slå sig sammen med andre.
  • Puljen er primært målrettet boliger, virksomheder og sommerhuse, som ikke ligger i byzone. Der kan dog også søges om tilskud til adresser fra landsbyer og andre små bysamfund med mindre end 2.000 indbyggere.
  • Det må dog ikke allerede være muligt at få en hurtig bredbåndsforbindelse på adressen – og der må ikke være udsigt til at få en hurtig forbindelse inden for de kommende tre år.
  • Dækningen på adressen skal være mindre end 100 Mbit/s download fra fastnet bredbånd og mindre end 600 Mbit/s fra mobilt bredbånd.

Du kan læse meget mere om Bredbåndspuljen, og hvordan du søger om tilskud på sdfi.dk/bredbaandspulje….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lav luft om til rent og frisk vand