Hos HMD får du øjne så store som skærme

Vi kasserer pc og tablet alt for hurtigt

(Foto: Pexels / Panasonic)

De fleste vil selvfølgelig helst have det nyeste it-grej stående. Det gælder både privatfolk og erhvervslivet.

Det betyder så også, at f.eks. computere, tablets og smartphones bliver udskifter alt for ofte på danske arbejdspladser.

Kort sagt har udstyret et markant kortere liv end teknisk muligt. Set fra et klima-perspektiv er det ikke særlig godt.

Ifølge en ny analyse bliver tre af fire pc’er og tablets – 73 procent – udskiftet, inden der er gået fem år hos danske virksomheder.

11 procent køber nyt it-udstyr efter to år, mens 20 procent gør det efter to-tre år. Fire procent udskifter ”maskin-parken” mindst én gang om året.

Denne vane er bl.a. et problem i forhold til ny lovgivning fra EU-Kommissionen. Den tager udgangspunkt i, at computere og tablets som minimum bør kunne holde i fem år.

Hverken hos private eller erhvervsfolk holder smartphones ikke mange måneder, før de bliver udskiftet med en ny model. (Foto: Luis Villasmil / Unsplash)

EU vedtog således i februar, at det skal være obligatorisk for fabrikanter af pc’er, tablets og smartphones, at reservedele og opdateringer skal være tilgængelige i mindst fem år.

Lovgivningen introducerer samtidig en såkaldt ”ret til reparation” – både inden for og ud over den normale garanti-periode.

Den nye analyse er foretaget af YouGov for tablet- og laptop-specialisten Panasonic Toughbook. Den omfatter it-ansvarlige i 320 danske virksomheder blandt både små, mellemstore og større.

”I de fleste danske virksomheder arbejder man med faste cyklusser, som bestemmer, hvor it- og tele-hardware skal udskiftes. Sådan at forstå, at de skifter f.eks. pc’er og latops efter bestemte tids-intervaller i stedet for at tage hensyn til, om udskiftningen er nødvendig,” forklarer Stefan Lindau. Han er nordisk landechef for den japanske tablet-fabrikant.

”Set ud fra et klima-perspektiv er det helt forkert. Produktion af elektronik kræver nemlig store mængder ressourcer, råstoffer og energi,” fortsætter han.

I den forbindelse kan det være godt at huske, at tech-industrien er ansvarlig for mellem fem og ti procent af verdens udledning af CO2.

Sådan svarede danske virksomheder på, hvor lang tid deres computere og tablets typisk holder, før de bliver udskiftet med nye. (Grafik: Panasonic Toughbook)

Ifølge Stefan Lindau retfærdiggør de nyeste generation af computere og tablets en levetid på mindst fem år. Ofte markant længere, hvis fabrikanterne vel at mærke designer produkter, der er bygget til at holde.

Problem-stillingen med at udskifte for tidligt og glemme at overveje produkternes reelle levetid bliver understreget i den årlige rapport om elektronik-affald, som FN senest udgav i marts.

Den afslører bl.a, at verdens produktion af elektronik-skrot vokser fem gange så hurtigt som mængden af elektronik, der bliver genbrugt.

I 2022, hvor de seneste FN-tal stammer fra, var der tale om 62 millioner tongs elektronisk affald!

De fleste mennesker kender nok navnet Panasonic fra tv, fotokameraer og små husholdnings-apparater som f.eks. elektriske shavere. Desuden står Panasonic også bag det Hi-Fi mærket Technics.

Panasonic fremstiller imidlertid også produkt-serien Toughbook, der bl.a. består af særligt holdbare laptops og tablet. De kan tåle vand, snavs, temperatur-svingninger, bump og fald fra stor højde.

Toughbooks bliver primært anvendt af professionelle, der f.eks. arbejder i bygge-branchen, industrien, af service-teknikere og ansatte i politi, brandvæsen og ambulance-tjenester….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hos HMD får du øjne så store som skærme