Robot klarer Rubiks terning på 0,3 sekund

Vi tager skærmen med i seng

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

To af tre danskere – 66 procent – tjekker sociale medier, når de ligger i sengen. 83 procent har mobilen med under dynen hver aften.

Det er to af nøgle-resultaterne fra en undersøgelse, som cyber-sikkerheds-specialisten NordVPN har gennemført i 16 lande.

Det beviser vel nok engang, at vi har svært ved at undvære vores smartphone. Den skal være med os døgnet rundt, for vi vil nødigt gå glip af en nyhed fra vennerne fra på Facebook, Instagram eller TikTok.

Samtidig ser danskerne dog ikke ud til at være blandt de allermest mobil-afhængige. Vi ligger nemlig helt nede på niendepladsen i folkefærd, der sover med deres smartphone.

På dét punkt er mexikanerne de klart værste. 97 procent af dem har telefonen med i seng. Det er 10 procent flere end amerikanerne, der ligger nummer to i NordVPN’s nye analyse.

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

Hos vores nabolande ligger niveauet tættere på det danske: 85 procent af svenskerne sover med deres smartphone. Kun 78 procent af nordmændene og 77 procent af tyskerne.

Langt de fleste danskere, der har mobil, tablet eller laptop med i seng, benytter den om aftenen eller i løbet af morgenstunden. Det fortæller 92 procent af de adspurgte.

Den vane mener kun 43 procent af danskerne kan have en negativ påvirkning på deres evne til at falde i søvn.

Måske er tallet så lavt, fordi hele 20 procent af os slet ikke kender til søvn-funktioner på deres smartphone. Det er den højeste procent i alle 16 deltagende lande.

Telefonen er også danskernes foretrukne legetøj i sengen. 88 procent har en smartphone med, mens kun 28 procent gider slæbe en laptop eller en tablet med.

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

Samtidig er danskerne – sikkert til overraskelse for mange – blandt de folkefærd, som ser mindst tv i sengen. Det gør kun hver tredje eller 33 procent.

Ligeledes skiller danskerne sig ud ved at være blandt de mindst tilbøjelige til at have en spillekonsol med under dynen – kun fire procent.  E-bøger gider vi åbenbart heller ikke læse i sengen – kun to procent.

Den nye undersøgelses resultater kommer ikke som en overraskelse for eksperterne fra NordVPN. En tidligere analyse afslørede, at 65 procent i verden tager deres mobil med på toilettet.

Hvad bruger danskerne så deres digitale skærm til, når de ligger i sengen?

De fleste – 66 procent – scroller gennem sociale medier. 61 procent tjekker e-mails eller sms-beskeder. 45 procent kigger tv-serier og film.

Kun relativt få danskere tager laptoppen med i seng. (Foto: Andrew Neel / Unsplash)

 

Andre aktiviteter er chat i sengen med venner og familie – 39 procent. Lige så mange læser nyheder, når de ligger under dynen.

Ligesom nordmændene er danskerne ikke de store fans af at se YouTube i senge. Det gør kun henholdsvis 35 og 36 procent ifølge den nye undersøgelse.

Sikkerheds-eksperten Adrianus Warmenhoven fra NordVPN advarer, at den hyggelige stemning i sengen kan få mange danskere til at glemme, at andre måske kan se med, uden at de ved det:

”Når folk er afslappede, lægger de måske ikke mærke til mistænkelige aktiviteter på deres skærm. Det kan f.eks. være, at en fremmed har adgang til den, eller at der dukker mærkelige pop-up beskeder op på skærmen.”

”At dele seng med sin mobil kan ende med at betyde, at man deler sine data med andre som f.eks. hackere”, konstaterer Adrianus Warmenhoven.

(Grafik: NordVPN)

Mest om aftenen
De fleste danskere – 92 procent – bruger mobil eller anden skærm i sengen om aftenen eller natten.

Kun 43 procent mener, at det kan være skadeligt. Det er den laveste andel blandt alle respondenter fra 16 lande.

39 procent af danskerne er dog enige om, at scrolling gennem dårlige nyheder – ”doom scrolling” – kan have en negativ påvirkning på deres humør.

Samtidig vurderer næsten halvdelen af danskerne, at de spilder tiden, når de bruger deres aften og nat i sengen på at scrolle på skærmen i stedet for at sove. De færreste gør dog noget ved det.

I den forbindelse bruger langt de fleste skærmen alene i sengen. Kun 20 procent af danskerne har skærmen med, når de deler seng med en anden person.

Så ser det helt anderledes ud i Mexico, Australien og England, hvor halvdelen af befolkningen slapper af med skærme i sengen sammen med deres partner.

Kun få danskere bruger en fælles skærm, når de ligger i seng. (Foto: Getty Images / Unsplash+)

Vi kender ikke søvn-funktioner
Blandt de adspurgte nationaliteter er det især danskerne – 20 procent – som mangler kendskab til de mange søvn-funktioner og sengetids-tilstande, som man kan tage i brug på f.eks. smartphones for at mindske mængden af notifikationer og andre forstyrrelser.

Alligevel synes 45 procent af danskere, at de bruger mere tid om aftenen med deres enheder, end de egentlig havde tænkt sig.

Ikke desto mindre vurderer 44 procent, at de har godt styr på deres skærmtid. De føler, at de bruger præcist den tid, de havde planlagt.

“Paradokset med søvn- og sengetidsfunktioner er fascinerende. Det er meningen, at disse funktioner skal fremme sundere teknologi-vaner, men alligevel ender mange mennesker med at surfe på nettet længere, end de havde tænkt sig,” forklarer Warmenhoven.

”Det påvirker ikke kun deres søvn, men udsætter dem også for risici for privatlivets fred. At surfe sent om aftenen kan føre til impulsive beslutninger, som at bruge for mange penge eller falde for vildledende reklamer,” fortsætter han.

Til sidst har NordVPN en håndfuld gode sikkerheds-tips til danskernes skærm-vaner inden sengetid:

  • Opdater altid dine apps og dit styresystem. Spring aldrig en softwareopdatering over.
  • Lav din research. Download aldrig ukendte apps, og læs altid appens vilkår og betingelser.
  • Undgå uofficielle app-butikker. Der er en høj risiko for, at de indeholder ondsindede apps.
  • Undgå at bruge ubeskyttede Wi-Fi-netværk. Husk altid at bruge en VPN, hvis du kan.
  • Vær opmærksom. Klik aldrig på mistænkelige links, og stol ikke blindt på ukendte telefonnumre.
  • Brug en VPN. Den VPN krypterer din data og giver dig dermed beskyttelse mod hackere og andre cyberkriminelle….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Robot klarer Rubiks terning på 0,3 sekund