Apples ikoniske iPod vender tilbage

Robot klarer Rubiks terning på 0,3 sekund

(Foto: Olav Ahrens Røtne / Unsplash)

Hvis I nogensinde har været i tvivl om, at robotter med kunstig intelligens kan arbejde meget hurtigere end selv højt-intelligente mennesker, leverer japanerne nu et slående bevis.

En fabriks-robot fra Mitsubishi Electric, som normalt placerer kabler i motorer til hvidevarer, har nemlig sat en ny verdens-rekord i løsningen af Rubiks berømte terning.

Den japanske robot benyttede kun 0,305 sekund til at løse puslespillet med at få vredet de rette farve-felter til deres korrekte placering på terningen.

Rekorden for et menneske er ti gange længere. Mester-rubikeren Max Park fra USA klarede opgaven på 3,13 sekunder ved en turnering i 2023.

Meget hurtigere har en robot for længst vist sig. Det var en maskine fra Massachusetts Institut of Technology (MIT) i Boston, der i 2018 fik Rubik foldet på plads på 0,075 sekund.

Jeg må nok hellere stoppe op en stund for lige at forklare unge læsere, hvad alt dette hype omkring en terning overhovedet er for noget.

I midten af 1970’eren opfandt den ungarske professor Erno Rubik en terning, der kunne bruges til at undervise studerende i 3-D perspektiver.

Terningen blev dog hurtigt populær som legetøj og blev fra 1980 lanceret som Magic Cube over det meste af verden. Siden er der solgt mindst 500 millioner af dem – plus mange kopier.

Siden 2003 har World Cube Association (WCA) eksisteret, som fortsætter organiserer Rubiks Terning konkurrencer verden over og anerkender officielle rekorder i løsning af puslespillet.

Hemmeligheden i den nye rekordholder – TOKUFASTbot – ligger i robottens rotations-mekaniske, der kan foretage et 90-graders skift på kun 0,9 milli-sekund.

Mekanismen styres som af Mitsubishi Electrics lynhurtige servo-motorer og farve-genkendende software med kunstig intelligens (AI).

Robotten er ellers alt andet end køn at se på. Netop i Japan kører der ellers et kapløb om at gøre menneske-lignende robotter så pæne og smukke ud som muligt.

Rubik-mesteren har nemlig et helt almindeligt arbejde i dagligdagen. Her skal den forbedre lednings-trækningen i f.eks. air condition enheder og ventilatorer, så produktionen af dem kan sættes op….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apples ikoniske iPod vender tilbage