Android bliver meget mere intelligent

Sony har et nyt flagskib klar

(Foto: Sony)

Det er bestemt ikke hvert halve år, at Sony præsenterer nye mobil. Faktisk går der så længe imellem, at man hver gang spekulerer, om Sony mon har opgivet at bygge smartphones.

Heldigvis er det ikke tilfældet, for der er brug for et mærke som Sony, der prioriterer lidt anderledes i design og features end det store hovedfelt af kinesiske Android fabrikanter.

Det betyder så til gengæld, at Sonys telefoner aldrig optræder på Top-10 over de mest solgte telefoner. De købes primært af entusiaster, hvor kameraer, skærm og god lyd er det vigtigste.

De mennesker vil også være målgruppen for Sonys to nye Xperia 1 VI og Xperia 10 V modeller, der har officiel verdenspremiere i dag.

Sony Xperia 1 VI kommer med glimragende skærm og kameraer. (Foto: Sony)

Interessen er naturligvis størst for det nye flagskib Xperia 1 VI, som skal koste fra 10.000 kroner. Sony-nyheden placerer sig dermed I klasse med f.eks. Samsung Galaxy S24 Ultra og Apple iPhone 15 Pro Max.

I forhold til sin forgænger kommer Xperia 1 VI bl.a. med en stærkere processor, forbedrede kameraer og længere spilletid på batteriet.

Til gengæld vil der være nogle, som mener, at det er et tilbageslag, når Sony nu går bort fra sin karakteristiske skærm i det super-brede 21:9 format.

Displayets størrelse er de samme 6,5 tommer, men det synlige billede bliver en smule størrelse i Sonys nye mainstream format på 19,5:9.

Sony har hentet hjælp hos den tyske linse-specialist Zeiss til sine kameraer. (Foto: Sony)

Billed-opløsningen er på Full HD+ og 2.340 gange 1.080 punkter, hvilket er lidt småligt i denne prisklasse.

Til gengæld er det godt, at skærmen er blevet mere lysstærk – 1.300 nits mod beskedne 900 på forgængeren fra sidste år.

Skærmen har også fået et moderne LTPO OLED-pamel, der kan justere billed-opdateringen dynamisk fra 1 til 120 Hz.

Det kan andre toptelefoner også, men skiftet giver i hvert fald lavere strømforbrug og hurtigere billeder – refresh rate. Godt for rykfri videoer og muligheden for at bruge avancerede spil på telefonen.

Xperia 1 VI leverer Hi-Fi lyd i hi-res kvalitet. Desuden arbejder telefonen med de nyeste Wi-Fi 7 netværk. (Foto: Sony)

Helt som forventet kører Sony Xperia 1 VI med Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3 chip som motor. Den er Sony sent ude med i forhold til konkurrenterne, der allerede nu gør klar til den nyere og endnu stærkere Generation 4 processor.

XPeria 1 VI kommer som standard med 12 GB RAM, og man kan vælge mellem hukommelser på 256 eller 512 GB.

I tidligere tider har Sony ret ofte haft et varme-problem med sine toptelefoner. Det problem skal være løst med et nyt integreret damp-kammer til at lede varmen væk fra processor, grafikchip og batteri.

Sony har desuden forsynet Xperia 1 VI med en såkaldt FPS Optimizer. Den indstiller automatisk processor-forbrug og billed-hastighed på skærmen, alt efter hvad man bruger telefonen til. Almindelig surfing, telefonsnak eller krævende video-redigering og gaming.

Umiddelbart ser kameraerne ud til at være de samme som på forgængeren – nemlig et 48 megapixel hoved-objektiv og en 12 MP ultra vidvinkel – begge af egen avl.

Store forbedringer ser ud til at være kommet i tele-objektivet. På Xperia 1 VI har det fået en længere rækkende 85 til 170 mm optisk zoom. Forgængeren gik kun op til 110 mm.

Nok så vigtigt er, at teleobjektivet har fået en klart bedre makro til næroptagelser. Nu kan man tage billederne med 120 mm og telen selv. Tidligere skulle man skifte til en separat makro-sensor.

Som tidligere nævnt er Sony kendt for at levere noget af den bedste lyd i mobiltelefon. Xperia 1 VI er ikke nogen undtagelse.

De indbyggede højttalere forvrænger mindre og giver mere præcis bas. Desuden funger telefonen med høj-opløselig Hi-Fi lyd både via kabel og trådløst.

Her er de tre ret diskrete farver, man kan købe den nye Xperia 1 VI i. (Foto: Sony)

Batteriet er på 5.000 mAh og skal kunne køre i to døgn ved blandet brug. Video-afspilning alene kører i 36 timer på en opladning. En opfyldning fra 0 til 50 procent tager 30 minutter.

Den ydre fremtræden er den samme lækre som altid hos Sony. Både på front og bagside sidder ridsefast Gorilla Glass Victs. Bagpå er overfladen mønstret med et frostet look.

Xperia 1 VI leveres med Android 14 som styresystem, og Sony garanterer tre større Android opgraderinger og fire år med sikkerheds-opdateringer.

Når Sony Xperia 1 VI lander i begyndelsen af juni, vil det være med valg mellem  farverne sort, platinum silver og khaki grøn.

Prisen på 1.399 euro eller 9.999 kroner er dog ikke ligefrem billig. Den kan dog forsødes, hvis man bestiller inden den 9. juni. Så får man et sæt fremragende Sony WH-1000XM5 hovedtelefoner med i købet. De koster normalt 2.800 kroner alene….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Android bliver meget mere intelligent