Mobiler har snart dræbt traditionelle kameraer

Messenger får omsider fuld kryptering

(Foto: Alexander Shatov / Unsplash)

Søster-programmet WhatsApp har det allerede, men nu får Facebooks Messenger også fuld sikring af opkald og chat. Det, der teknisk kaldes for E2EE eller end-to-end kryptering.

Dermed opfylder Mark Zuckerberg og co. langt om længe et løfte, han gav i 2019, da han beskrev fremtden for private og krypterede meddelelser overalt.

Med E2EE installeret som standard, vil kun brugeren selv – måske dig – og personen i den anden ende have adgang til indholdet i ens beskeder og opkald.

Dermed kan ikke engang Messengers ejere – Meta Group – kunne gå ind og se, hvad brugerne kommunikerer med hinanden om. Med andre ord får Messenger komplet privat sikkerhed.

Messenger får kryptering af private meddelelser og en-til-en chats. (Foto: Facebook)

Det er et kæmpe fremskridt for Meta og kræver en grundig ombygning af Messengers software arkitektur. Måske det er derfor, at forbedringen har taget så lang tid.

Meta lover, at Messenger brugere ikke kommer til at miste noget ved overgangen til den fulde kryptering. Features som temaer og skræddersyede reaktioner vil f.eks. forblive intakte.

På den anden side vil det tage et stykke tid, inden Messenger vil få krypteringen indført overalt:

Gruppe-chat og Instagram meddelelser vil ikke være omfattet fra begyndelsen. De kommer først senere, og Meta vil ikke sætte en dato på hvornår.

Messenger får mere kreative muligheder med billeder og videoer. (Foto: Facebook)

Krypteringen er et vigtigt skridt i Mark Zuckerbergs vision om en fremtid med en meget mere sikker online kommunikation end i dag:

”I fremtiden vil alle meddelelses-apps prioritere brugernes privatliv og data-sikkerhed.,” skrev han i et Facebook-indlæg allerede for et par år siden.

Meta kan dog sagtens rende ind i lovmæssige problemer med sin E2EE beslutning, selvom de fleste politikere jo nok vil rose, at borgernes kommunikation bliver mere privat.

Problemet kan komme fra f.eks. politi, efterretnings-tjenester og domstole, at den komplette kryptering vil gøre deres arbejde sværere, når de skal undersøge forbrydelser og pågribe kriminelle.

Fremover vil man kunne foretage rettelser i teksten op til 15 minutter, efter at den er afsendt. (Foto: Facebook)

Omvendt argumenterer tilhængere af kryptering, at den vil styrke folks fundamentale ret til privatliv og vigtigheden af at sikre følsomme informationer for uautoriseret adgang.

Flere forbedringer i Messenger
Krypteringen er ikke den eneste nyhed, som vil blive rullet ud i Messenger i de kommende dage og uger:

Meta vil f.eks. gøre det nemmere at få adgang til billeder i meddelelser, ligesom fotos fremover vises i højere kvalitet.

Desuden kan man krydres sine billeder med sjove layouts og tilføje bemærkninger og reaktioner til alle fotos og videoer i en kollektion.

Hver dag deler brugere af Messenger over 1,3 milliarder fotos og video på platformen, så de nye forbedringer vil uden tvivl blive modtaget med kyshånd.

Facebook kommer omsider med en stor opgradering af Messenger. (Foto: Facebook)

Samtidig indfører Facebook flere nye features til stemme-beskeder – Voice Messaging – der er det hurtigst voksende område i meddelelses-apps for tiden.

Fremover kan man i Messenger afspille stemme-optagelser med 1,5 eller 2 gange hastigheder, så det bliver nemmere at spole rundt.

Man kan også starte med at lytte til en tale-besked præcist dér, hvor man sluttede sidste gang.

Endelig vil man fremover kunne redigere og rette i meddelelser, som man måske er kommet til at sende for hurtigt – eller man ganske enkelt vil ændre indholdet af. Dette skal dog ske senest 15 minutter, efter at man sendte beskeden i Messenger….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mobiler har snart dræbt traditionelle kameraer