Kameraet i Pixel 8 bedre end i iPhone 15

EU vil gøre elbiler meget dyrere

(Foto: Geralt / Pixabay)

Fra nytår indføres nye toldregler til EU, som med ét kan gøre elbiler langt dyrere næste år.

Noget selvmodsigende, når EU ellers profilerer sig som pioner i klima-beskyttelse og indførelse af elbiler som afløser for osende benzin- og diesel-køretøjer.

De EU-forskyldte prisforhøjelser har to årsager:

Den ene er, at Brexit regler træder i kraft efter Storbritanniens udtræden fra EU. De lægger 10 procent på alle elbiler, der importeres fra England – og dét er der flere kendte modeller, som gør.

Tolden ryger også på vigtige bildele som f.eks. elkøretøjers batteri. Resultatet bliver, at engelske elbiler bliver mindst 4.000 euro dyrere i EU.

Den anden er, at nye EU-regler fra 2024 foreskriver, at mindst 45 procent værdien af nye elbiler skal komme fra dele fremstillet i EU og/eller Storbritannien.

Med andre ord skal det være slut med rent Kina-fremstillede elbiler fremover, skriver den store tyske avis ”Bild.”

Kineserne kan dog redde sig i land, hvis de får produceret eller køber deres elbil-batterier i Europa. Alene batteriet udgør 40 procent af elbilens værdi og pris.

Denne overvejelse er dog nærmest teoretisk. Langt de fleste elbil-batterier på markedet bygges nemlig i Kina. Kun et fåtal i Europa, hvor bl.a. BMW netop har åbnet en batteri-fabrik.

Alt i alt kan disse EU-regler kan gøre elbiler meget dyrere i Europa. Alle regner nemlig med, at importører og fabrikanter med det samme vil videre-kanalisere prisstigningerne til slutbrugere.

Ifølge de europæiske bilfabrikanters branche-organisation ACEA kan de nye toldsatser koste mange milliarder euro.

Samtidig kan Europas egen produktion af elbiler falde med 500.000  fra 2024 til 2026, fordi man ikke kan skaffe europæisk-byggede batterier i tilstrækkeligt antal.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kameraet i Pixel 8 bedre end i iPhone 15