Handy lille projektor til de store billeder

Elbil fabrikant viser egen smartphone

(Foto: Nio i Kina)

De fleste moderne personbiler rummer elektronik, der kan arbejde sammen med Android Auto og/eller Apple CarPlay.

De færreste bilfabrikanter leverer dog en egen smartphone sammen med f.eks. deres nye elbil, selvom det måtte virke oplagt.

Især for kinesiske bilmærker, der ofte har tætte forbindelser til landets mange mobiltelefon fabrikker.

Mest oplagte må være Xiaomi og Huawei, der begge er ved at sætte egne elbiler på gaden, men de ser ud til at blive overhalet indenom.

Alle elbilens vigtige funktioner kan styres fra den nye Nio Phone. (Foto: Nio)

For et par uger siden meldte det svensk / kinesiske elbil mærke Polestar således, at man var gået i tæt samarbejde med smartphone mærket Meizu.

Det er ikke særlig kendt uden for Kina, men har i sidste ende samme kinesiske ejer som bl.a. Polestar og Volvo. Nemlig Geely.

Endnu hurtigere i optrækket er Nio, hvis ret luksuriøse elbiler er blevet en pæn succes på det danske marked.

De bygger på en idé om, at man kan køre ind på en Nio “swap station” og få udskiftet batteriet med et helt ny fremfor hele tiden at søge efter en ledig ladestander, hvor det kan fyldes op.

Nio Phone vil i første omgang blive leveret sammen med den store ES8 SUV i luksusklassen. Den er endnu ikke nået til Danmark. (Foto: Nio)

Nio har nu helt officielt præsenteret sin helt egen smartphone. Det skete ved et større event i Kina lige før weekenden.

Nio hævder, at den nye telefon er virksomhedens helt egen. Ikke blot et indkøb på en telefon-fabrik, hvor man så har sat et Nio logo på enheden.

Den nye Nio Phone kan integreres 100 procent med elbilen, men kan naturligvis også fungere separat som en almindelig 5G mobiltelefon.

Ideen er at lade telefonen overtage mange af funktionerne i en moderne Nio elbil. Faktisk 30 af dem, opregner Nio.

Nio Phone placeres mellem sæderne og integrerer sig automatisk med bilens øvrige elektronik og skærme. (Foto: Nio)

Det sker via en dedikeret app på mobilen, der f.eks. kan bruges som digital bilnøgle. Samtidig kan den  opdatere elbilens egen elektronik via 5G mobilnet.

Nios første mobil er fuldt moderne med en Snapdragon 8 Gen 2 processor som motor. Standard er 12 eller 16 GB RAM og lagre på 512 GB eller 1 TB.

Skærmen er en OLED-type på 6,81 tommer og flot QuadHD grafik på 1.440 punkter. Opdaterings-hastigheden er 120 Hz, så telefonen er god til computerspil.

Mere opsigtsvækkende er displayet lysstyrke, der er på hele 1.800 nits. Det er så meget, at skærmen må kunne aflæses selv i direkte sollys.

Via Nio Phone vil man bl.a. kunne holde videomøder fra bilen. (Foto: Nio)

Eller vigtigere – under alle de skiftende lysforhold, man kommer ud for i en personbil kabine med telefonen anbragt på instrument-brættet.

Nio Phones tre kameraer er alle på 50 megapixel og stammer fra Sony. De er med til at placere nyheden direkte i Android mobilernes topklasse:

Hoved-objektivet har en Sony IMX707, Super vidvinklen er på basis af en Sony IMX766, mens telen med periskop teknologi og 2,8 gange optisk zoom benytter en Sony IMX890 sensor

Hele herligheden skal styres via en Nio Link app, som er ansvarlig for telefonens bil-relaterede features App’en benytter Ultra Wide Band teknologi til at kommunikere med bilens egen elektronik.

Den registrerer f.eks, når bilejerens telefon er i nærheden og låser automatisk op. App’en kan samtidig bruges til at styre air conditioning, at justere bilsædet, kontrollere musik-anlægget eller vise batteri-tilstand og tilbageværende rækkevidde.

Nio telefonen skal i første omgang tilbydes som ekstra-udstyr til Nios ES8 luksus SUV. Her placeres den i dok mellem sæderne og sender sin skærm op på et stort display midt i instrument-brættet.

Meget smart kan man sidde hjemme i stuen eller på kontoret og placere de destinationer i den integrerede navigations-app, som man senere vil køre til i elbilen. De vil så blive automatisk overført, når man sætter sig ind i vognen.

Telefonen kan sågar optage videoer via elbilens eksterne kameraer og på den måde fungere som en ”dash-cam”, der f.eks. registrerer uheld, vejrforhold, trafik-situation osv. Mobilens eget selfie-kamera kan samtidig benyttes til video-møder, mens man kører.

Nio telefonen skærmen spejles automatisk op på ES9 SUV’ens store centrale display. (Foto: Nio)

Nio er opmærksom på, at skærme i en elbil kan være en øget risiko for trafik-sikkerheden. Derfor indeholder telefonen ingen reklamer og har øget sikkerhed mod malware og hacking.

Desuden foregår al mobil kommunikation krypteret, ligesom data lagres både i telefonen selv og i skyen, som Nio elbilen er i trådløs kommunikation med hele tiden.

Når Nio telefonen bruges uden for bilen, er det godt at vide, at den rummer et stort batteri på 5.200 mAh. Det kan oplades med hurtige 66 watt via kabel eller 50 watt trådløst.

Endelig er Nio mobilen IP68 godkendt for vand og støv.

Nio Phone fungerer som digital bilnøgle. (Foto: Nio)

 

Det er dog næppe relevant, så længe man sidder i elbilen, men praktisk når man tager en tur i poolen eller bevæger sig rundt udendørs i styrtregn og sandstorm.

Nio har endnu ikke nævnt telefonen på sin danske hjemmeside, så vi får den nok ikke at se lige med det samme.

Til gengæld kan jeg fortælle, at telefonen koster fra 6.499 yuan på det kinesiske marked, hvilket svarer til nogenlunde det samme i danske kroner.

Ovre i Kina tilbyder Nio den nye mobil i de syv farver sort, lyseblå, gylden, mørkeblå, grøn, grå og rosa-gylden. Nogle varianter har en bagplade af glas – andre er beklædt med kunstlæder….

Via Nio Phone kan chaufføren også slappe af med computerspil. Dog kun, når elbilen står stille. Ikke under kørsel. (Foto: Nio)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Handy lille projektor til de store billeder