Apple udsender stråle-opdatering til iPhone 12


(Foto: Gizchina / Weibo)
(Opdateret) Lige inden weekenden var det den store nyhed i mange danske medier, at Frankrig havde forbudt salget af iPhone 12 smartphones.
De efterhånden noget bedagede mobiler – de blev lanceret i oktober 2020 – skulle angiveligt stråle mere, end det er sundt for brugerne at modtage, når de holdt telefonen tæt op til hovedet.
De danske og belgiske myndigheder sendte til gengæld et ”slap af” signal ud. De har ingen indikationer på høj stråling fra iPhone 12 og vil derfor ikke forbyde salget af telefonen.
Apple selv har hele tiden afvist, at iPhone 12 skulle have nogen problemer med stråler, som f.eks. kunne give forbrændinger, hovedpine eller hedeslag – sådan som franskmændene påstår.
Apple svarede også på anklagerne ved at understrege, at iPhone 12 har gennemgået tests hos myndigheder i adskillige lande og er godkendt overalt.
Ikke desto mindre vil Apple nu udsende en software-opdatering til iPhone 12, som vil sørge for, at telefonen overholder de franske regler 100 procent. Opdateringen vil tilsyneladende kun blive distribueret i Frankrig.
Software opdateringen vil ikke justere telefonens strålings-niveau, for det er et spørgsmål om hardware. Men Apple mener, at software-tilpasningen vil være nok til at passere gennem fremtidige strålings-tests i Frankrig uden problemer.
Problemet kan skyldes, at franskmændene skærpede sine egne strålings-regler i 2020, så de ikke længere var identiske med dem, andre EU-lande benytter.
Frankrig har bl.a. tilføjet målinger i forhold til hænder og hele kroppens evne til at absorbere stråling fra f.eks. en smartphone. Denne måling kaldes for SAR eller Specific Absorption Rate.
Tilsyneladende har nye udgaver af iPhone – vi er nu oppe i generation 15 – ikke nogen problemer med stråling.
Derfor er uenigheden omkring iPhone 12 snarere en image-mæssig udfordring end en økonomisk. Langt de fleste køber i dag iPhone 15 eller iPhone 14 og ikke en tre år gammel model.
Desuden sælger Apple slet ikke iPhone 12 længere på det danske marked. Telefonen er slettet fra Apple Danmarks hjemmeside.
I øvrigt er der måske nogle ældre læsere af Leifshows, der kan huske, at strålings-diskussionen var helt oppe at ringe for 15 til 20 år siden. Faktisk, inden den første iPhone kom på markedet.
Dengang var det især Ericsson og Nokia, som måtte forsvare sig mod angreb, som påstod, at mobiler var sundhedsfarlige at benytte.
Diskussionen var højlydt, men egentlig kom der aldrig neutrale beviser på bordet, om der var noget om snakken eller ej.
Så snart forbruger-organisationer lancerede nye undersøgelser, havde telefon-fabrikanterne straks en mod-rapport klar – og vice versa.
I de seneste mange år har stilheden domineret omkring emnet, selvom bl.a. en tysk myndighed løbende måler alle nye smartphones for deres strålings-niveau og får ganske forskellige resultater ud af dem….
Ingen kommentarer endnu