iPhone 15 lader stadig laaangsomt op


(Foto: Weibo)
Nu, hvor den første nyheds-begejstring over de fire nyheder iPhone 15 telefoner måske er aftaget lidt, begynder den første kritik af de nye Apple telefoner at dukke op.
Den kommer ikke på priserne, der fortsat hører til markedets højeste, men på Apples manglende lyst til at lade iPhones batterier hurtigere op end i dag.
Når man sammenligner med rivaler som OnePlus eller Xiaomi, går det frygtelig langsomt at fylde en iPhone 15 op med ny energi.
Med de nye USB-C kabler som erstatning for Apples egne Lightning varianter lå det ellers i kortene, at Apple ville udnytte den nye teknologi til forbedringer af iPhone 15.
Men nikke nej.

Måske er de nye iPhone 15 slet ikke så meget bedre end sidste års model 14. (Foto: Weibo)
Ifølge Apples egen tekniske hjemmeside anbefaler man en 20 watt oplader, der kan fylde iPhone 15’s batteri op fra 0 til 50 procent på 30 minutter.
Det lyder måske ikke så tosset, men problemet er, at det er strømmen mellem 50 og 100 procent, som tager det meste af tiden at overføre til telefonens batteri.
Rygterne forud for iPhone 15 lanceringen talte ellers om nye ladere, der kunne levere 35 eller 50 watt. Men de kom altså ikke.
Hører man til dem, der foretrækker trådløs opladning via Qi standarden, er hastigheden heller ikke forandret på de nye iPhone 15 og iPhone 15 Pro.
Her må man nøjes med 7,5 watt og laang tålmodighed. Apple benytter mærkelig nok ikke den nye Qi2 standard, der giver mulighed for 15 watt.
Meget hurtigere går det ikke, hvis man benytter Apples egen trådløse MagSafe, der benytter magnetiske til at overføre strøm. Her er den maksimale hastighed 15 watt.

USB-C skulle egentlig være en universel standard, man kan bruge på kryds og tværs af fabrikat og model. Men ikke helt sådan hos Apple. (Foto: Denvit / Pixabay)
Nok så problematisk er, at Apple heller udnytter de nye USB-C stik til at peppe hastigheden op, som man kan overføre data med.
Med andre ord har Apple lavet sin egen under-standard af USB.
Stikkene passer ganske rigtigt fysisk til alle andre USB-stik og -kabler, men det, der sker indendørs, er ikke det samme.
På de to ”almindelige” iPhone 15 og 15 Plus har Apple begrænset hastigheden til, hvad der svarer til den gamle USB 2.0 standard.
Det vil sige til beskedne 480 Mbps, hvilket svarer til præcist det samme tempo, man kan opnå med Apples egne Lightning kabler.
De dyrere iPhone 15 Pro og Pro Max er straks meget hurtigere. De kan overføre data med 10 Gbps eller 20 gange hurtigere end på de iPhone 15 uden Pro til efternavn.

De nye iPhone 15 og 14 Plus har fået USB-C stik, men de overfører ikke data hurtigere end med de gamle Lightning kabler. (Foto: Apple)
Denne forvirring omkring den rigtige USB-C og Apples egen fortolkning af standarden kan sagtens føre til problemer, når man køber kabler.
EU’s intentioner med at kræve USB-C på alle smartphones, tablets, hovedtelefoner, laptops og andet små-elektronik var ellers god nok:
Forbrugerne skal kunne bruge samme kabel og ladeblok på kryds og tværs af alle fabrikater og modeller.
Det kan – i hvert fald i teorien – forhindre, at en masse elektronik ender på lossepladsen og i stedet genbruges lidt længere.
Apple kræver ikke, at man kun må bruge dyre Apple USB-kabler, for det ville støde mod hensigten med standarden, men Apple anbefaler, at man gør det.
I modsat fald risikerer køberen, at de ikke-originale – og sikkert meget billigere – USB-C kabler beskadiger den fire nye iPhone 15.

Hurtig USB-forbindelse med en MacBook opnår man kun med en iPhone 15 Pro eller Pro Max. (Foto: Apple)
Langt fra alle USB-kabler indeholder nemlig elektronik, der kan forhindre strømstød i at nå frem til de vitale dele af en iPhone.
Dyrere USB-kabler indeholder nemlig små print i stikkene. I Apples egne Lightning-stik sidder der faktisk to af slagsen.
Den ene chip genkender kablet som et originalt fra Apple. Den anden chip fungerer som en sikring mod, at telefonen går itu. Eventuelle skader isoleres til ladeblokken alene.
Apple vil selvfølgelig helst have, at nye iPhone 15 kunder køber originale USB-C kabler og ladeblokke med æble-logoet på. Det er der mange penge i for Apple.
Apple accepterer dog også, at andre fabrikanter bygger kompatible produkter, hvis de overholder Apples særlige krav til ”Made For iPhone” enheder (MFi)….
Ingen kommentarer endnu