Smart lille pung til iPhone-ejere

Sådan undgår du digital svindel

(Foto: Tumisu / Pixabay)

De fleste danskere har oplevet at få falske e-mails i deres indboks, en uventet sms på mobiltelefonen eller en mystisk henvendelse i de sociale medier.

Mange af dem er let gennemskuelige, fordi de er skrevet i dårligt dansk.

Andre er mere snedige, når de hævder at komme fra ens bank, elselskab, forsikring eller fra postvæsenet.

Enkelte har også oplevet at få en seriøst udseende mail fra politiet, der hævder, at man står til at blive sigtet for pornografi på nettet.

Alle vil dog have, at modtageren skal betale et beløb med det samme.

150.000 danskere går hvert år i fælden og bliver snydt for et tre-cifret millionbeløb ad den vej, fortæller Det Kriminalpræventive Råd.

Rådet har derfor lanceret en stor kampagne i de sociale medier, som skal give danskerne gode råd til at undgå at blive et nyt offer for digital kriminalitet.

”Vi anbefaler, at man tager sig god tid og bruger sin sunde skepsis, når man kommunikerer digitalt. Det handler om at stoppe op, hvis man føler sig presset til at betale, svare, reagere eller klikke,” forklarer Tania Schimmel. Hun er forebyggelseschef i Det Kriminalpræventive råd.

”Hvis personen, man er i kontakt med, har meget travlt eller fortæller ting, der gør en utryg, kan det meget vel være et tegn på svindel,” fortsætter hun.

Hun advarer derfor om, at man skal huske at få bekræftet, at man kommunikerer digitalt med den, man tror, det er. Svindlere håber som regel af, når de skal identificere sig.

Her er fem gode råd fra Det Kriminalpræventive Råd til at undgå digital svindel:

  • Stop op og tag dig god tid, inden du klikker, betaler eller deler personlige oplysninger. Det er vigtigt at undgå forhastede beslutninger.
  • Lyt til din mavefornemmelse. Ofte vil du fornemme, at noget er galt. 
  • Vær opmærksom på faresignalerne, hvis kommunikationen ændrer sig pludseligt eller virker anderledes end normalt, og hvis du føler dig presset til at handle hurtigt. 
  • Få bekræftet identiteten på den, du er i kontakt med. Brug myndighedernes officielle kanaler som f.eks. hovednummeret på det firma, vedkommende udgiver sig for at komme fra. Hvis det er en person, du kender – så ring selv op på det nummer, personen normalt bruger. 
  • Del aldrig personlige oplysninger som f.eks, mit MitID eller personlige koder – heller ikke til familie og venner. 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smart lille pung til iPhone-ejere