Ny Nokia kan du reparere selv

3 forbinder 18 danske festivaller i år

(Foto: 3)

Det begyndte egentlig kun med en enkelt musik-festival – den store i Roskilde.

Men så spredte musikken – undskyld mobiltelefonerne sig overalt – og nu står teleselskabet 3 for de ekstra mobiltelefon-master ved 18 festivaller landet over.

3 har vel nærmest monopol på den vigtige disciplin at give tusinder af festival-deltagere tilstrækkeligt med bredbånd, så de både kan sende video-billeder af koncerterne ud i deres sociale medier – og samtidig kan streame tv-nyhederne ned midt på festival-pladsen via deres mobiltelefon.

Hver dansker med smartphone og/eller mobilt bredbånd bruger flere og flere data år for år. Det er noget, alle teleselskaber kan se i deres statistikker.

I år vil moderne 5G telefoner sørge for, at mange flere festival-gæster vil “live” streame koncerter i høj billed- og lydkvalitet. (Foto: 3)

3 kan imidlertid mærke forskellen i, hvordan danskere bruger deres mobil, endnu stærkere end andre. På landets musik-festivaller er forbruget af data pr. person nemlig ekstremt højt.

Det går lige fra at betale sine øl med MobilePay til at streame stjerner på scenen eller det spontane party i teltbyen, så alle venner og familie kan følge med.

Alene den datamængde, der blev brugt i 3’s netværk på en enkelt dag på Roskilde Festival sidste år, svarede til 401 døgns tv-streaming.

På samme festival i 2011 brugte man på den dag, der havde mest trafik, en halv terabyte data. Sidste år var det steget 1×26 terabyte under hele arrangementet.

Det tager kun et par dage for teleselskabet 3 at rejse en helt ny mobilmast midt på festival-området. (Foto: 3)

Det fortæller noget om mobiltelefoniens udvikling i de seneste 12 år.

3 forventer, at dataforbruget vil blive øget yderligere i år. Ikke fordi der kommer flere besøgende på Roskilde, men fordi mange mennesker er ved at skifte fra 4G til 5G på deres mobiltelefon.

Med den øgede hastighed, som 5G tilbyder, venter teleselskabet, at mange flere kunder på Roskilde vil udnytte de bedre muligheder for live-streaming, multitasking osv.

I øjeblikket har 18 procent af 3’s kunder en 5G-telefon i anvendelse. Hos flere af 3’s konkurrenter er procenten formentlig højere, fordi de har rullet 5G-netværk ud hurtigere end 3.

3’s teknikere havde en flot udsigt fra mobilmasten, da Roskilde Festivals berømte orange scene blev rejst forleden dag. (Foto: 3)

Danmarks tredjestørste mobilselskab – det er 3 – har som nævnt mange års praktisk erfaring med at sætte lokale netværk op til landets musik-festivaller.

Desuden står 3 for det nye 5G net på landets største fodboldstadion – Parken i København – så op til 40.000 tilskuere kan bruge deres mobil og gå online på samme tid, når danskerne eller FCK scorer.

”Festival-sæsonen er altid en sjov og udfordrende tid for os, fordi der er meget udstyr, der skal sættes op på kort tid. I dag tager det kun ganske få dage for os at rejse en mast,” forklarer Stefan Ring Støhrmann. Han er Head of Network Operations hos 3.

”Det er hver gang et kapløb med uret, når vi fragter mere end 450 tons 4.500 kilometer rundt i landet til i år 18 festivaller i Danmark. Undervejs rejser vi 33 midlertidige mobilmaster,” fortsætter han.

3 rejser mobilmaster med 4G og 5G på 18 af landets festivaller denne sommer. (Foto: 3)

I år åbner overgangen fra 4G til 5G også mulighed for at benytte nye og fremtids-rettede teknologier i forbindelse med festivallerne:

Det mest oplagte er naturligvis ”live” streaming af koncerter i høj billed- og lydkvalitet, men man kunne tillige tænke sig interaktive festival-apps og anvendelsen af både Augmented og Virtual Reality (AR og VR).

Selve organisationen af festivallerne får via 5G-netværket adgang til at bruge f.eks. Tingenes  Internet (IoT) integration i forbindelse med at systematisere arbejdsprocesser.

Ad den vej kan man oprette særligt smarte festival-områder, hvor alt fra scene-belysning og lydanlæg til billet-skanner og betalings-systemer er forbundet og styret via samme mobile internet.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny Nokia kan du reparere selv