OnePlus Nord 3 kommer i juni

Luksus i brugte iPhones

(Foto: Leon Seibert / Unsplash)

Ingen tvivl om, at danskerne for alvor har fået øjnene åbne for at købe brugte iPhones frem for nye.

Eller rettere ”refurbished” – istandsatte – mobiler, fordi det ikke knaser så meget i ørerne som ordet brugt.

Årsagen er naturligvis en øget miljø-bevidsthed hos danske brugere plus naturligvis udsigten til, at man kan få en iPhone, der er noget billigere at købe end en ny.

I øjeblikket siger branchekilder, at omkring 10-12 procent af de iPhones, der sælges på det danske marked, er ny-istandsatte.

Hvis det står til direktøren for en af de kæder, som har specialiseret sig i at polere gamle iPhones op – Swappie – må denne procent gerne være 50 om nogle få år.

Kun én procent af Swappies istandsatte iPhones vil være i Premium kvalitet. (Foto: Swappie)

 

Finsk-ejede Swappie er Nordens største online-forhandler af renoverede iPhones og blev sidste år kåret som en af Europas hurtigst voksende virksomheder.

”Vores egen fremgang afspejler markedets udvikling. I dag er vi aktive i 12 lande inklusive Danmark, og overalt kan vi mærke en stærkt øget interesse hos publikum,” siger Swappies danske landechef Casper Andersen.

Trenden ses også hos flere teleselskaber, der nu tager gamle smartphones i bytte ved køb af en ny. De gamle mobiler sendes til renovering, inden de kommer til salg igen.

Det samme gør de to største kæder af elektronik-varehuse og Danmarks største it-forhandler Atea. Dertil kommer en hel underskov af mindre genbrugs-butikker.

Swappie er dog først af alle til at vove sig ud i markedet for næsten nye iPhones. Den nye Premium serie er så perfekt i kvalitet og finish, at man ikke kan skelne en lettere brugt Apple mobil fra en helt ny.

Swappie går ind for cirkulær økonomi med iPhones. (Illustration: Swappie)

Forskellen i pris er heller ikke voldsomt stor. Typisk 40 eller 50 euro. Hvad skulle, så være argumentet for at købe en Swappie Premium iPhone 14 fra en helt ny, når Apple telefoner i forvejen er markedets dyreste.

Casper Andersen peger selv på tre: En bedre garanti end Apples egen. At man er med til at spare 78 procent CO₂ udledning – sådan teoretisk. Og naturligvis den lavere pris.

De nye Premium telefoner har absolut ingen spor af at have været brugt. Alle funktioner virker perfekt, og batteriet har 100 procent kapacitet.

Netop batteriet er det ømme punkt for de fleste forbrugere, viser en analyse, som Kantar har lavet for Swappie:

30 procent af de danske forbrugere vælger en ny iPhone fremfor en istandsat, fordi de vil være sikre på, batteriet ikke har mistet nogen kræfter

Forskellen på nypris og, hvad en Premium klasse iPhone koster, er ikke voldsomt stor. (Foto: Swappie)

26 procent fremhæver den funktionelle kvalitet som problem, mens hver fjerde – 25 procent – ikke vil have en mobil med brugsspor som ridser i glasset eller på coveret.

”Vi har hele tiden været opmærksomme på, at der findes en særlig gruppe af kvalitets-fokuserede forbrugere, der kun vil købe istandsatte produkter, hvis de fremstår helt perfekte.,” forklarer Casper Andersen.

”Vores nye Premium-serie lukker dette hul i markedet. Så er der igen undskyldninger længere for at afslå at købe en istandsat iPhone,” fortsætter han.

Den nye Premium kategori lægger sig i toppen af de nu fire kvalitets-niveauer, som Swappie sælger brugte iPhones i.

De tre øvrige er noget billigere, fordi deres batteri f.eks. kun har 80 procent kapacitet, eller man kan se, at telefoner har været brugt tidligere.

Swappie reparerer og istandsætter iPhones på egne fabrikker. (Foto: Swappie)

For alle fire kategorier gælder imidlertid, at Swappie giver to hele års garanti. Apples normale for nye iPhones er 12 måneder.

Swappie tør give den øgede garanti, fordi alle de brugte telefoner, som købes op, bliver testet og istandsat på selskabets egne fabrikker af trænet personale med special-værktøjer til rådighed.

Ifølge Swappie belaster den globale produktion af nye smartphones hvert år verden med over 100 millioner tons CO₂.

Samtidig er e-affald med gamle mobiltelefoner og ladeblokke den hurtigst voksende kategori af skrald på alverdens lossepladser.

Swappies istandsatte iPhone skal udlede 78 procent mindre CO₂ end en ny smartphone.

Det skyldes, at den brugte mobil ikke belaster klimaet med forurening fra fremstillings-processen, udvinding af råmaterialer og forsendelse fra fabrik, til importør, grossist og forhandler til slutbruger i telefonens første leveår.

De nye Premium iPhones er til salg nu, men findes kun i begrænset antal. Swappie får jo ikke tilbudt nær så mange næsten nye Apple telefoner som ældre modeller.

Til sidst lidt flere informationer af den nye Kantar analyse, der fortæller meget om danskernes forhold til brugte produkter – og hvad de gør med deres gamle smartphones:

 • Kun 24 procent har solgt en brugt mobiltelefon
 • I stedet har 32 procent en fuldt fungerende telefon liggende i skuffe eller skab
 • 42 procent siger, at deres næste køb af smartphone er påvirket af den nuværende økonomiske krise.
 • 60 procent prøver derfor at forlænge levetiden på deres mobiltelefon
 • 47 procent ville gerne have mulighed for at reparere deres mobil, hvis den går i stykker
 • 40 procent kan ikke kende forskel på brugt og istandsat
 • 34 procent køber helst nyt på grund af garantien
 • 30 procent gør det for at være sikker på at have et 100 procent batteri
 • 26 procent foretrækker nyt på grund af fuld funktionalitet
 • 25 procent vil ikke have en telefon med brugs-spor
 • 42 procent af danskerne køber i dag mere brugt end for fem år siden. Det gælder også tøj og møbler
 • 83 procent fremhæver den lavere pris som en vigtig faktor
 • 36 procent bruger bæredygtighed som argument

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OnePlus Nord 3 kommer i juni