Alle danskere kan nu få tv fra Norlys

Ny mini-elbil fra Fiat

(Foto: Topgear)

I rigtigt gamle dage havde Fiat to minibiler, der begge var meget populære – ikke mindst i hjemlandet Italien.

Fiat 600 var den lidt større mini, der med lidt god vilje havde plads til fire personer. Fiat 500 var endnu mindre og klarede sig bedst som bybil.

Da Fiat for nogle år siden besluttede at genoplive 500-familien, var det i et karrosseri, der var større end storebror 600.

I mellemtiden er der kommet en stribe flere nye medlemmer af Fiat 500 klanen. Nogle større, en anden en cabriolet, en tredje tunet til sportsvogn af Abarth – og så er der naturligvis også en Fiat 500 med elmotor.

Det seneste nye påfund fra Fiat er at genopfinde Topolino navnet. Det var engang i fordums tid kælenavnet for den lille 500 og skal også fremover bruges til noget meget småt.

Fiat Topolino skal være en af markedets allermindste elbiler. Faktisk kun Honda, Citroen og en stribe kinesiske elbil fabrikanter kan byde på noget lignende.

Og apropos Citroen. Den nye Topolino ser ud til at være en ombygget Citroen Ami med elmotor. De to bilmærker hører under samme Stellantis koncern, så man må godt låne hos hinanden.

Sådan så den allerførste Fiat 500 Topolino ud i 1936. Nu vender den tilbage som en elektrisk minibil. (Dave 7 / Flickr / Wikimedia)

Topolino og Ami skal dele samme undervogn og motor. Forskellene ses først og fremmest i det ydre, hvor italieneren har fået en ny front, åbne sider, creme-farvede lædersæder og et soltag i brunt stof.

Batteriet ombord er på beskedne 5,5 kWh. Det sikrer en rækkevidde på 75 kilometer og en topfart på 45 km/t.

Der er altså ikke tale om en boulevard-racer. Snarere en knallert med plads til fire og halvtag over chauffør og passagerer.

Fiat har ikke vist billeder af Topolino-kabinens indretning. Hvis den er overtaget direkte fra Ami, får bilisten kun en ladeport og en holder til smartphone foran sig.

En app på mobilen viser så batteri-tilstand, speedometer og GPS-baseret navigation som f.eks. Google Maps.

I Frankrig og Italien er Fiat Topolino ikke klassificeret som en bil, men som en ”quadricycle”. Det betyder, at man ikke skal have et bilkørekort for at bruge den i trafikken.

Fiat fortæller, at Topolino skal få ”unge mennesker til at forelske sig i biler igen.” Topolino skal formidle bæredygtighed, glæde, optimisme og morskab.

Fiat mener i det hele taget, at Topolino skal være et vigtigt element i bilmærkets vej til at blive fuldt elektrisk:

”Topolino skal spille en social aktiv rolle i at promovere elektrisk mobilitet i byer. Bilen er en del af Fiats demokratiske mission om at skabe bymæssig og bæredygtig mobilitet, der er tilgængelig for alle.”

Den danske Fiat-afdeling har (endnu) ikke nævnt den nye Topolino på sin hjemmeside. Det kunne skyldes, at den slet ikke skal sælges på vores breddegrader….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alle danskere kan nu få tv fra Norlys