Beepberry er en anti-smartphone

De foldbare stormer frem

(Foto: Huawei)

Nedgangen i den globale økonomi kan stadig mærkes hos mobiltelefon fabrikanterne. I år vil de således sælge færre end 1,2 milliarder styk på verdensbasis.

Faldet skyldes ikke kun færre penge mellem hænderne hos forbrugere, der har svært nok ved at finde penge til deres stigende udgifter til bolig, dagligvarer, strøm og varme.

En anden forklaring kan også være, at markedet er ved at være mættet. Alle har en mobil, og de gider ikke købe en ny, medmindre den er meget bedre end deres nuværende eller byder på noget nyt og spændende i design.

Det er netop her, at foldemobiler kommer ind i billedet. De er anderledes i udseende og betjening, og de ser faktisk ret cool i sammenligning med store og klodsede smartphones i konventionelt outfit.

Analysebureauet TrendForce regner da også med, at klaptelefoner bliver årets hit. Samtidig er de redningen for mange mobilfabrikanters omsætning her i 2023.

Googles Pixel Fold folder på langs. (Foto: Google)

Derfor vil vi i de kommende uger se flere og flere af de smarte små telefoner dukke op i danske butikker.

Motorola står klar med to modeller RAZR 40 i næste uge. Samsung gør klar til femte generation Galaxy Z Flip og Fold. OnePlus pusler med en Fold, der skal komme til sommer. Og Google Pixel Fold er på markedet – blot ikke i Danmark.

Analytikerne fra Trendforce spår, at salget af folde-mobiler vil stige med 55 procent i år. Fra 12,8 millioner enheder i 2022 og op til 19,8 millioner i 2023. I så fald vil de udgøre 1,7 procent af markedet.

Nok så spændende er, at Trendforce forventer, at klap-telefonerne vil falde mærkbart i pris i de kommende måneder.

Hvis ikke folde-mobilerne var så dyre, ville mange flere folk allerede have købt en sidste år.

Når Pixel Fold er klappet op, står man med en skærm, der er på størrelse med en mindre tablets. (Foto: Google)

 

Men 10.000 kroner er altså mange penge for de fleste, selvom danskere helt åbenlyst ikke er bange for at betale meget mere end det for en iPhone 14 Pro Max.

Den dyreste del af en klap-telefon er det indre OLED-display, som kan foldes på midten. Det koster næsten en fjerdedel – 23 procent – af hele mobilen.

Næsten lige så dyr er det mekaniske hængsel, der holder de to dele af telefonen sammen. Det skal fabrikanterne betale op til 120 dollars eller ca.    kroner for alene.

I øjeblikket dukker der imidlertid flere og flere fabrikanter op, som gerne vil være underleverandør til de store mobilmærker af netop de to komponenter. De vil være med til at presse priserne ned.

Samsung er en sikker nummer ét i foldemobiler, men Samsungs markedsandel på omkring 80 procent vil falde mærkbart i år – mener Trendforce.

En af årets store vindere skal være Huawei, der vil fordoble sin markedsandel. Også, selvom Huawei kun må sælge 4G telefoner.

Dét forhindrer dog ikke mange i at købe en Huawei Mate eller Pocket S, fordi de er så elegante og ret billige at få fat i.

Hverken Huawei eller flere andre nye klap-mobiler fra Kina får vi dog næppe at se i Danmark lige med det første. Det gælder bl.a. modeller fra OPPO, Vivo, Xiaomi eller Transsion….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Beepberry er en anti-smartphone