Apples App Store rydder op

USA stat bandlyser TikTok

(Foto: May Gauthier / Unsplash)

Det kinesisk-ejede sociale medie TikTok har længe været i modvind. Både i Danmark og måske især i USA.

Nu har den første amerikanske delstat forbudt TikTok helt og holdent.

Det er Montana, hvor guvernør Greg Gianforte natten til i dag har underskrevet loven en måned efter, at den blev vedtaget i statens lokale parlament.

Forbuddet skal efter planen træde i kraft i 2024, men kan sagtens nå at blive udsat og forsinket på grund af juridiske modtræk, som TikTok ventes at tage.

De nye regler i Montana forbyder TikTok at operere i delstaten. Desuden skal Apples App Store, Google Play og andre online-butikker forhindre borgere i Montana i at downloade TikTok app’en.

Nuværende brugere af TikTok vil ikke blive straffet, men app stores og TikTok vil få daglige bøder på 10.000 dollars, hvis de ikke overholder forbuddet.

TikTok er især populær til at producere små private videoer. (Foto: Daiga Ellaby / Unsplash+)

Modstandere af TikTok ser Montana som et første vigtigt skridt til at få populære sociale medie forbudt i hele USA.

TikTok betragter omvendt forbuddet som en overtrædelse af First Amendment i den amerikanske grundlov.

Det siger, at ”regeringen ikke må lave love, der regulerer etablering af en religion. Man må heller ikke forbyde fri udøvelse af religion eller indskrænke ytringsfrihed, pressefrihed eller forsamlingsfrihed.”

Montanas forbud skyldes en mistanke om, at TikTok opsamler informationer om sine brugere og sender dem videre til myndighederne i Kina.

TikTok afviser, at man gør og kan gøre det, Desuden har selskabet investeret en milliard dollars i sit ”Project Texas”, der skal sikre optimal data-sikkerhed for amerikanske TikTok brugere.

Både ex-præsident Donald Trump og den nuværende regering i USA har forsøgt at tvinge den kinesiske TikTok-ejer ByteDance til at sælge det sociale medie til en amerikansk virksomhed, men forgæves.

TikTok app’en er blevet downloadet mere end tre milliarder gange. Knap en milliard brugere er aktive på verdensplan. (Foto: Solen Feyissa / Unsplash)

I de senere måneder er skyerne trukket tættere sammen over TikTok – og ikke kun i USA, hvor ansatte i politi og militær ikke længere må have app’en liggende på deres arbejdsgiver-betale smartphone.

Også i Danmark har Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretnings-tjeneste advaret mod TikTok.

Det har bl.a. ført til, at Folketingets medlemmer og ansatte på en række offentlige institutioner har forbud mod at bruge TikTok.

Trusler og politisk modvind ser dog ikke ud til at stoppe TikTok app’ens fremmarch hos især unge brugere af mobiler og sociale medier.

Ifølge de seneste statistikker har TikTok næsten nået en milliard brugere på verdensplan. I USA alene er det 84,9 millioner.

TikTok app’en er blevet downloadet mere end tre milliarder gange, og den gennemsnitlige bruger besøger TikTok 52 minutter hver dag.

I Danmark har TikTok 1,3 millioner aktive brugere….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apples App Store rydder op