Hvad med et gratis tv-apparat?

Svært at starte selv med et it-firma

(Foto: Aron Visuals / Unsplash)

Over halvdelen af alle danske iværksættere overlever ikke de første fem år. Samtidig er antallet af nye it-iværksættere faldende.

Det bekymrer organisationen IT-Branchen. Netop nytænkning i edb og internet var ellers længe områder, som danske start-ups levede højt på.

Gennem historien findes mange stjerne-stunder for dansk it. Lad mig blot nævne Damgaard Data, hvis økonomi-systemer blev købt for 11 milliarder kroner i 1999 af Microsoft.

Specialisten i finans-it Simcorp er et andet godt eksempel. Simcorp er lige nu ved at blive købt af den tyske børs for 29 milliarder kroner.

Erik og Preben Damgaard er nok Danmarks mest kendte it-iværksættere. I 1984 udviklede de et første økonomi-program til pc’er hjemme i forældrenes kælder. 15 år senere blev deres virksomhed solgt til Microsoft for 11 milliarder kroner. Preben Damgaard døde i 2022. (Foto: Damgaard Data).

Danskerne var også blandt pionererne til at gøre det gryende internet kommercielt. Her kunne man f.eks. fremhæve Jubii, MouseHouse eller Klaus Riskær Pedersens Cybercity.

Har Danmark i mellemtiden miste gnisten, når det gælder iværksættere. Og måske især dem, der satser på it, ny teknologi og nye medier?

Man kunne godt få den fornemmelse, når man læser en ny rapport fra Rockwool-fonden. Den afslører, at dødeligheden er høj hos danske iværksættere – og at antallet af nye tech-virksomheder er på retur.

”Iværksætterne bidrager ikke bare positivt til Danmarks produktion og de årlige skatte-indbetalinger. Det er også her, vi i høj grad ser innovationen komme fra – og hvor vi skal finde Danmarks næste store erhvervs-fyrtårne,” siger Natasha Friis Saxberg. Hun er adm. direktør i IT-Branchen.

(Grafik: IT-Branchen)

Natasha Friis Saxberg henviser til, at blot 47,4 procent af alle ny-startede danske virksomheder eksisterer fem år efter, at de blev stiftet.

Samtidig er antallet af nye it-virksomheder faldet fra 1.589 i 2017 til blot 1.319 i 2021, hvor de seneste tal stammer fra.

IT-Branchen har derfor store forventninger til regeringens kommende iværksætter-strategi, der forventes at blive offentliggjort om få dage.

Et godt og sundt iværksætter-miljø er vigtigt for Danmark, der skal overleve på sine gode ideer og dygtige forskere. Råvarer har vi ikke så mange af.

(Grafik: IT-Branchen)

IT-Branchens adm. direktør har et klart billede af, hvad der skal til for at styrke danske iværksætteres overlevelses-chancer:

Start-ups og små virksomheder skal have nemmere adgang til risiko-villig kapital end i dag. Det kan f.eks. være hos pensions-selskaber og Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Der skal flere kvinder med i investor-teams, og kvindelige tech-iværksættere skal have bedrew chancer. Det kan f.eks. ske ved at etablere forpligtende partnerskaber om køns-diversitet i investeringer og fastlægge måltal for kvindelige iværksættere.

Det skal være mere attraktivt for små og mellemstore virksomheder samt iværksættere at få adgang til at udvikle løsninger til den offentlige sektor. Den del af it-branchen domineres i dag af få og store spillere….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad med et gratis tv-apparat?