Handy måde at spille på

Gi’ mig lige en ekstra hånd

(Foto: Jizai)

Kunstig intelligens (AI) kan selvfølgelig erstatte en del arbejdspladser. Især i de jobs, der er mest præget af rutiner. Tænk blot på robotter I de store bilfabrikker.

AI kan formentlig også bruges til at løse eksamens-opgaver, skrive stile og ansøgninger, men teknologien kan meget mere.

Kunstig intelligens kan nemlig også give mening i den velkendte opfordring ”giv mig lige en hånd”, når man har brug for hjælp til fysisk arbejde.

Japanske forskere på University of Tokyo har nemlig udviklet en helt ny type robot-arme, som man bogstavelig talt kan klikke på sin overkrop, når ens to hænder ikke er nok.

Ved hjælp af kunstig intelligens og en app på mobiltelefonen kan de såkaldte ”Jizai” arme sågar lære brugerens arbejde at kende.

De japanske forskere viser også, hvordan robot-arme kan bruges til dans og ballet. (Foto: Jizai)

Med andre ord kan vi i fremtiden tage en ekstra arm på, når der f.eks. mangler en hånd mere i køkkenet, i haven eller til bestemte opgaver på arbejdet.

Jizai armene har hentet deres navn fra traditionelle japanske ”Jizia Okimono” dyrefigurer. Jizau udtales “jee-zye” og kan bedst oversættes med “frit” eller i dette tilfælde ”frit bevægelig.”

De japanske forskere forestiller sig, at Jizai-brugeren tager en rygsæk på, der indeholder seks elektroniske stik.

I hver af disse sokler kan man så anbringe robot-arme, der kan løse forskellige opgaver. Med fire arme koblet på vejer rygsækken 14 kilo.

Styringen af robot-armene kan bæreren selv foretage med en lille kontrol-enhed eller en smartphone – eller man kan få hjælp til det hos en anden person.

Forskerne har sågar udviklet en trådløs kontrol-enhed, der er en mini-udgave af robot-armen. Den skal gøre det nemmere at betjene armen, fordi man udfører samme bevægelser under styringen.

Selve armene skal være mere elegant designede end de ofte klodsede robotter, vi ser i fabrikker. Faktisk hævder japanerne, at de nye robot-arme “harmoniserer med den menneskelige krop.”

Jizay armene har i et stykke tid været prøvekørt af en gruppe frivillige, hvor de bl.a. brugte dem til forskellige sociale rollespil.

Deltagerne blev bl.a. bedt om at bytte arme med hinanden for at tjekke, hvor alsidige og lærenemme de er – altså armene.

De skulle tage dem med på arbejde, i skole, på indkøb, til middage eller på bar. Her har robot-armen formentlig en mere rolig hånd end en japaner efter adskillige glas Kirin øl, Suntory whisky eller sake risvin.

(Foto: Jizai)

I enkelte tilfælde kunne testkørerne også prøve at bruge flere robot-arme på samme tid. Både hos sig selv og hos en anden deltager. I så tilfælde må brugeren havde følt sig som en mange-armet blæksprutte.

”I vores eksperimenter med rollespil fandt vi ud af, at vores menneskelige krop meget hurtigt kunne føle og vænne sig til ekstra arme. Efter noget øvelse kunne en bruger sagtens håndtere flere arme på samme tid,” fortæller de japanske forskere i et videnskabeligt papir, de har udgivet om Jizay projektet.

Desværre – eller er det heldigvis – ved forskerne endnu ikke, hvornår Jizay robot-armene kan gå i stor-produktion og måske sælges på linie med robot-hunde og robot-støvsugere.

Flere store industri-koncerner i Japan har dog vist interesse. Så måske varer det ikke så længe.

Den videnskabelige rapport om Jizay blev forleden offentliggjort i mediet ”Proceedings of the 2023 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems”….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Handy måde at spille på