Google foldemobil klar i maj

Farlig Qbot software rammer Danmark

(Foto: Ed Hardie / Unsplash)

Ved du, hvad en Qbot er for en tingest?

I hvert fald ikke en hygge-robot til hjemmet eller en Lille Hjælper a la Georg Gearløs, der støvsuger og swapper boligens gulve.

Qbot er noget meget mere ubehageligt, som man helst skal holde langt væk fra sine computere og it-systemer. Både private pc’er, i virksomheder og i den offentlige sektor.

En ny analyse afslører nemlig, at hver tiende danske virksomhed er ramt af den samme malware. Netop Qbot.

Det er første gang i halvandet år, at Qbot er vendt tilbage som den største cyber-trussel for dansk erhvervsliv.

Og hvad der er endnu værre. Den nye Qbot er tre gange som udbredt som i oktober 2021, hvor den sidst toppede listen over cybertrusler.

Dengang sad Qbot på 3,14 procent af it-systemerne i danske virksomheder. Her i marts var det næsten 10 procent.

Tallene stammer fra Check Point Software Technologies, som er en af markedets specialister i virus og it-sikkerhed.

Qbot blev første gang opdaget i 2008 og er udviklet til at overvåge og kopiere brugernes indtastninger samt stjæle deres bankoplysninger.

Hackere har hele tiden travlt med at finde nye måder, hvordan de kan trænge ind i virksomheders vitale it-systemer. (Foto: Clint Patterson / Unsplash)

“Qbot er en gammel kending, der med jævne mellemrum bliver spredt kraftigt af cyberkriminelle til intet-anende brugere,” forklarer Balder Borup. Han er Security Engineer hos Check Point Software Technologies i Danmark

“Jeg mindes dog ikke, at vi tidligere har set, at Qbot-malware har ramt så stor en andel af danske virksomheder. Det tyder på, at hackere har igangsat en decideret kampagne mod virksomheder og deres medarbejdere,” fortsætter han.

Det aktuelle oversigts-billede over cyber-trusler i den danske it-verden afslører også, at den berygtede Emotet malware gør comeback for tiden. Det sker, efter at Microsoft har annonceret, at man ville blokere makroer i Office-filer.

Tidligere var Emotet afhængig af, at brugere aktiverer makroer i den ondsindede fil. Den mulighed udelukker Microsoft nu. Derfor har hackere travlt med at undersøge andre måder, som de kan ramme virksomheder og deres brugere med.

Ifølge Check Point har cyber-kriminelle på det seneste udsendt bunker af spam-mails med en falsk OneNote-fil vedhæftet.

Hvis brugerne åbner filen, kommer der en besked på skærmen, som skal lokke brugeren til at klikke i dokumentet. Sker det, bliver Emotet-malwaren automatisk downloadet og installeres på brugerens pc.

Check Point tilføjer, at det er vigtigt, at danske virksomheder tænker proaktivt med hensyn til cyber-sikkerhed i stedet for – som mange – at vente på, at det går galt.

Det proaktive skal omfatte både installation af sikkerheds-systemer og uddannelse af virksomhedens it-brugere. Det sidste glemmer mange….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Google foldemobil klar i maj