Pas ekstra meget på dine passwords

Telia og Telenor slukker for 3G

(Foto: Telia)

(Opdateret) For 20 år siden var 3G det nyeste og fineste, man kunne få. Hastigheden var enorm, og for første gang var det muligt at sende data, rigtige billeder og video med sin mobiltelefon.

Men altså – det var i 2003, hvor Concorde stadig fløj supersonisk mellem Europa og USA, og Netflix var baseret på, at man fik sendt en DVD med posten.

Smartphones kom først til Danmark i januar 2007 i skikkelse af Apples iPhone.

I dag er 3G historie og fortid. I hvert fald hos de to teleselskaber Telia og Telenor, der har slukket for de sidste stykker 3G i deres fælles danske mobilnet. Fremover kan man kun bruge 4G og 5G telefoner.

Sådan så 3G telefonerne ud i begyndelsen af 2000-årene. Her er det en Sony Ericsson Cybershot K800i. (Foto: I. Daki / Wikimedia)

”3G var reelt en smagsprøve på fremtiden. Netværket var med til at vise det store potentiale, som mobiltelefoner stod for,” fortæller Daniel Askeroth.

Han er teknologi-direktør hos Telia Danmark og var selv ansvarlig for udrulning af 3G hos det danske teleselskab.

”Da de rigtige smartphones og 4G netværkere kom nogle år senere, fik teknologien virkelig luft under vingerne. Inden da havde danske forbrugere dog fået en ide om, hvad vi ville kunne bruge mobiltelefoner til i fremtiden,” fortsætter han.

Udfasning af gammel teknologi – det, man med et fagudtryk kalder ”legacy” – er en vigtig faktor i Telias og Telenors strategier.

Ved at fjerne det udtjente 3G udstyr kan det samlede mobilnet gøres mere enkelt, driftsikkert og effektivt – og naturligvis hurtigere.

Hvor de første 3G netværk tilbød data-overførsler med én megabit i sekundet, er de nye 5G net tusind gange hurtigere.

iPhone 4 og 4S fra 2010 er to af de 3G-telefoner, som stadig er blandt de mest udbredte blandt danske brugere. (Foto: Apple)

De knap 13.000 stykker elektronik fra Telias danske 3G netværk forsvinder og dør dog ikke. Servere, switches og mobilsendere sælges til en partner, der sørger for, at udstyret enten bliver genanvendt eller kommer i brug andre steder i verden.

Hos Telenor fortæller selskabets administrerende direktør Lars Thomsen, at udfasningen af 3G allerede begyndte for et stykke tid siden.

Den blev indledt med et vellykket pilot-projekt på Bornholm i slutningen af 2022. Derefter blev den landsdækkende nedlukning skudti gang i begyndelsen af marts. Hele forløbet er sket uden problemer med teknik eller kunder.

Telenor gør opmærksom på, at de fleste kunder fortsat kan bruge deres gamle 3G mobiltelefon til at ringe og sms’e med. Muligheden for at bruge data vil dog være meget begrænset, ligesom hastigheden vil være langsommere end hidtil.

Blandt de mest kendte 3G telefoner i Danmark kan nævnes iPhone 4 og 4S

Efter nedlukningen af 3G-netværket vil kunderne fortsat kunne bruge deres 3G-mobiltelefon til at ringe og sms’e, men muligheden for at bruge data vil være meget begrænset, og forbindelsestiderne vil blive længere.  Det skyldes, at danske 3G telefoner fremover må nøjes med at  bruge det endnu ældre 2G netværk…

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pas ekstra meget på dine passwords