Kinesiske elbiler har HiPhi

Høreapparat hjælper mod demens

(Foto: Mark Paton / Unsplash)

Hvis der er noget, som mange danskere frygter, når de bliver ældre, er det at blive døve eller at få demens.

Nu viser en stor international undersøgelse, at de to skavanker og lidelser står i forbindelse med hinanden.

Nedsat hørelse med 20 dB rammer mindst 10 procent af mennesker mellem 40 og 69 år. 30 procent af dem er over 65 år. Ved over 85-årige er døvhed almindeligt hos 90 procent.

Hvor meget 20 dB er, kan illustreres med, at hvisken hørt fra 1,5 meters afstand støjer med netop 20 dB.

Samtidig spår andre analyser, at 150 millioner mennesker verden over vil være ramt af demens i 2050.

Tilbage i 2020 fastslog en rapport i det højt ansete medicinske medie ”Lancet”, at mindst otte procent af demens-tilfælde kan lænkes til nedsat hørelse.

Dermed indikerer forskerne bag ”Lancet” undersøgelsen, at høre-apparater vil kunne reducere risikoen for demens.

Den antagelse bliver nu bekræftet af en ny analyse, der bygger på dat fra 437.704 registrerede mennesker i den britiske UK Biobank.

En ny stor undersøgelse fastslår, at der er en sammenhæng mellem dårlig hørelse og risikoen for at få demens. (Foto: Kindel Media / Pexels)

Her har de mange deltagere mellem 40 og 69 år udfyldt skemaer med informationer om deres brug af høre-apparater, nedsat hørelse generelt samt udbredelsen af demens, Alzheimers og andre tilsvarende sygdomme.

”Vi beviser, at høretab kan være en af de vigtigste årsager til at få demens midt i livet. Heldigvis en risiko, vi kan gøre noget mod ved hjælp af moderne høre-apparater,” forklarer Donshan Zhu. Han er en af skribenterne i den nye undersøgelse.

“Vi har dog ikke nogen beviser på, hvor effektive høre-apparater er. Kun, at de synes at være en relativ billig og mindst fysisk generende hjælp til at nedsætte risikoen for, at døvhed fører til demens,” fortsætter han.

Ifølge den nye analyse havde tre af fire deltagere ingen problemer med hørelsen. De øvrige 25 procent havde høre-problemer, og 11,7 procent af dem brugte høreapparat.

Rent teoretisk skal 1,2 procent af mennesker med høre-apparat have risiko for demens. Hos folk ned høretab, men intet høre-apparat, er risikoen 1,7 procent.

Donshan Zhu mener, at folk bør få høre-apparat allerede i 40’erne, når de begynder at høre dårligere.

I den alder begynder faldet i menneskers kognitive evne også, og de glemmer oftere ting. Udviklingen frem til demens tager så ofte 20 til 25 år….

Den nye analyse er offentliggjort i fagmediet The Lancet Public Health her….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kinesiske elbiler har HiPhi