HP i udpræget spilhumør

Pas på, hvor du lader mobilen op

(Foto: Stanley Ng / Pexels)

Tidligere har der været mange advarsler ude om, at man ikke skulle bruge gratis Wi-Fi forbindelser i det offentlige rum – på restauranter, banegårde, i indkøbs-centre, barer og lufthavne.

Disse gratis ”hotspots” kunne nemlig nemt være smittet af en hacker, der kunne aflure brugernes passwords, konto-numre eller lægge farlig virus-software på de anvendte smartphones, tablets eller laptops.

Nu kommer så en ny advarsel – og den gælder de populære ladepunkter til mobiler. Dem skal man også helst undgå, hvis de sidder gratis på offentlige steder.

Alarmen stammer ikke fra hvem-som-helst. Den er nemlig udsendt af det amerikanske forbunds-politi FBI:

”Undgå helt at bruge gratis ladestationer i lufthavne, hoteller og indkøbscentre,” skriver FBI på Twitter:

”Kriminelle har udviklet metoder til at misbruge offentlige USB-porte. Her kan de uset overføre skadelige programmer og software til fjern-overvågning til de tilsluttede apparater,” fortsætter FBI.

Selve metoden, som hackerne anvender, har været kendt længe. Ingen har dog bekymret sig om risiciene ved den såkaldte ”Juice Jacking.”

De kriminelle udnytter ganske enkelt, at man i dag bruger samme stik og ledning på en smartphone til både at overføre data og lade batteriet op.

Har man manipuleret det gratis ladestik, kan der nemt hældes farlig software over på den smartphone, som egentlig kun skulle have strøm til batteriet.

Alle kan have brug for at lade sin mobil op undervejs, men pas på hvor du gør det. (Foto: Leo Arslan / Pexels)

Ifølge FBI kan USB-vejen misbruges på mange måder:

Teoretisk set kan man læse og kopiere alt, hvad der ligger på mobilen. Man kan også installere en såkaldt ”trojansk hest”, som overvåger alle mobilbrugerens gøremål og i værste fald kan overtage kontrollen med hele telefonen.

Dertil kommer, at ens egen smartphone kan forvandles til en virus-distributør og smitte alle de andre enheder, som den forbindes til senere.

I sidste ende er det største problem, at almindelige forbrugere ikke har mulighed for at undersøge, om et USB stik er smittet eller ej.

Derfor anbefaler FBI, at man helt skal undgå gratis ladestik i det offentlige rum. I stedet skal man bruge sin egen originale ladeblok og sætte den i en stikkontakt.

I øvrigt er faren mindre, når man bruger en iPhone end på en Android telefon:

Siden iOS 12 blokerer iPhone automatisk forespørgsler fra et kabel om data-adgang, medmindre brugeren giver udtrykkelig tilladelse til det. Helt 100 procent sikker er denne godkendelse dog ikke, for dygtige hackere finder ofte smuthuller.

Endelig kan brugere beskytte sig ekstra godt ved at benytte et såkaldt ”USB kondom”, når de benytter et for dem fremmed ladestik.

Her er der tale om små enheder, der placeres mellem stik og ladekabel. Kondomet lukker for data-forbindelsen og tillader kun, at der løber strøm til batteriet igennem….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HP i udpræget spilhumør