God lyd fra stikkontakten

Nokia bygger mobilnet på månen

(Foto: Gizchina / NASA)

Efter mange års stilstand er der igen ved at komme trafik mellem jorden og månen.

USA planlægger sine første bemandede rumrejser derop siden 1972. Desuden har også andre lande været aktive på månen end de sædvanlige to. Det gælder bl.a, Kina, Indien og Japan.

Måske der ligefrem bliver liv igen på drabanten, der kredser omkring jorden i mellem 363.000 og 405.000 kilometers afstand.

Nokia vil I hvert fald være forberedt. Den finske telefabrikant har nemlig udviklet et bærbart 4G mobilnet, som skal være oplagt til anbringelse på f.eks. månen.

Nokia vil sende sin første 4G basestation til månen senere i 2023. Det sker ombord på en amerikansk SpaceX raket. (Foto: Nokia)

Tanken er, at Nokias basestation transporteres op til månen i en af Elon Musks SpaceX raketter. Her skal den placeres i Shackleton krateret og drives ved hjælp af solpaneler.

Når mobilnettet er I drift, vil det kunne dække hele den sydlige del af månen signaler i 4G kvalitet. Det er rent fysisk anbragt i Nova-C Lunar Lander fra NASA.

Ifølge Nokia skal 4G nettet primært bruges til kommunikation mellem Lunar Rover køretøjerne og basestationen – og herfra videre til jorden.

Rent teknisk vil der dog ikke være noget i vejen for, at astronauter kunne tage smartphones med, som de f.eks. kan streame real-video med fra måne-overfladen. Et hurtigt opkald til familie og venner nede på jorden vil også være mulig.

Nokia fik for nylig et nyt logo. Det skal nu også vises frem på månen. (Foto: Nokia)

Nokias chef-ingeniør Luis Maestro Ruiz de Temino antydede allerede under Mobile World Congress i Barcelona i februar, at hans firma havde to store nyheder.

Det ene var et nyt logo til Nokia. Det andet måtte han først fortælle mere om nogle uger senere. Det er så sket her lige før påske via nyhedsbureauet CNBC og drejede sig om finnernes planer på månen.

Om alt går vel, skal månens første 4G mobilnet sendes op med raket senere i år….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

God lyd fra stikkontakten