Tag mikro-ovnen med overalt

QR-koder bruges til svindel

Digital sikkerhed og cyber-trusler er omsider noget, som Danmark tager rigtig alvorligt.

Selvom mange kendte virksomheder, banker og offentlige myndigheder har været ofre for vellykkede hacker-angreb, mener de fleste danske forretningsfolk, at den slags kun sker for andre – ikke hos dem selv.

Heldigvis bliver der nu indledt et samarbejde mellem erhvervslivet og Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

It-kriminalitet og cyberkrig er et fælles anliggende for hele det danske samfund. Stærkt aktualiseret af de trusler om internet-krig, der er kommet fra Rusland.

Hvor kreative, cyber-kriminelle er blevet på det seneste, bliver illustreret i den seneste ”Wolf Security Threat Insights Report” fra it-giganten HP.

Hackere bruger i stigende grad QR-koder til at lokke personlige informationer fra brugerne. (Foto: HP)

Den afslører bl.a, at hackere i stigende grad benytter QR-koder og PDF-filer til at gennemføre deres cyber-angreb.

Det er flanker, som almindelige it- og internet-brugere ikke kender. Derfor lykkes det desværre ofte at narre mennesker til at klikke på ting, de senerehen fortryder.

Siden oktober 2022 har HP’s sikkerheds-eksperter således opdaget svindel-numre med QR-koder næsten dagligt.

Her prøver de kriminelle at lokke folk til at bruge mobiltelefoner til at skanne QR-koder fra deres pc-skærme.

QR-koderne leder så brugerne til ondsindede websteder, hvor de bliver bedt om at at udlevere kontonumre og kreditkort-oplysninger.

Her ses et eksempel på en farligt link, der er integreret i en ellers uskyldigt udseende PDF-fil. Klikker man på linket, downloades skadelig software. (Foto: HP)

Ofte ser man denne praksis hos hackere, der udgiver sig for at være pakkepost-firmaer, som ønsker betaling via QR-koder.

HP advarer samtidig om, at it- og internet-brugere skal være mere forsigtige end nogensinde før. De skal holde godt øje med deres emails og tjekke grundigt, hvem afsenderen er, når de ikke kender vedkommende i forvejen.

HP’s nye rapport viser også en stigning på 38 procent i antallet af angreev med skadelige PDF-bilag:

PDF-filerne kan indeholde en adgangskode, som brugere narres til at indtaste for at kunne en ZIP-fil ud. I værste tilfælde giver dette trick hackere uønsket adgang til pc’er og hele it-systemer.

HP Wolf er en ny type sikkerheds-system, der hjælper virksomheder og offentlige institutioner med at beskytte pc’er, printere og bruger mod farlige cyber-rovdyr….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tag mikro-ovnen med overalt