Hellere genbrugstøj end brugt mobil


(Foto: Rat Andrei / Unsplash)
Tre af fire danskere synes, det er vigtigt at reducere sine CO₂ aftryk og i det hele taget leve mere bæredygtigt end før.
Vi skruer ned for varmen og skubber opvaske- og vaskemaskine til midt om natten, hvor strømmen er billigst.
Desuden går mange danskere længere i deres nuværende tøj. En trend, som modebranchen nok ikke er særlig begejstret for.
Til gengæld bryder vi os ikke om at købe brugte mobiltelefoner, pc’er og anden elektronik. Her vil vi helst have nyt og gerne det allernyeste.
Kun hver fjerde dansker – 24 procent – køber brugt elektronik. Det viser en ny rundspørge, som analysefirmaet OnePoll har lavet i februar for OnePlus blandt 1.000 danskere mellem 16 og 65 år.
Resultatet er interessant, for netop i denne tid ser vi flere og flere tilbud om at købe f.eks. ens gamle smartphones, få shinet dem op, hvorefter de sælges som kun lidt brugt.

Danskere vil hellere gå i ældre tøj end købe brugt elektronik. (Foto: Oleg Ivanov / Unsplash+)
Måske der er brug for lidt mere uddannelse af de typiske danske mobiltelefon-brugere. 56 procent af dem udskifter deres smartphone efter kun to til tre år.
Især mændene køber hele tiden ny mobil. Blandt halvdelen af dem bliver telefonen udskiftet inden to år. Den tilsvarende procent hos kvinderne er 31.
Ifølge Det Europæiske Miljøkontor (EEB) er der et stort og uforløst potentiale ved at beholde sin elektronik i længere tid. Det reducerer mængden af elektronik-affald og derfor også belastningen fra CO₂:
Hvis europæerne brugte deres smartphone bare ét år længere, ville man kunne spare lige så meget CO₂ som ved at fjerde to millioner personbiler fra vejene. Mere præcist fire millioner tons CO₂ .
Mobiltelefon-fabrikanterne håndterer den udfordring på flere forskellige måder:
Apple bruger f.eks. i stigende grad genbrugs-aluminium i sine nye iPhones, mens hollandske FairPhone modul-opbygger sine telefoner, så det er nemt at udskifte de enkelte elementer frem for at kassere hele mobilen. Den er så også fremstillet af så meget genbrugs-materiale som muligt.

OnePlus 11 er en af de første smartphones på markedet, som har garanti for fire års opgraderinger af styresystemet og fem år med sikkerheds-opdatering. (Foto: OnePlus)
Hos OnePlus har man indbygget et batteri i sin nye model 11 toptelefon, der kan holde i mindst fire år.
Desuden har OnePlus netop meddelt, at man udvider sine garantier, så OnePlus 11 er sikret mindst fire års opgraderinger af styresystemet samt fem års sikkerheds-opdateringer.
Det er bedre end hos de fleste konkurrenter. Samtidig er de argumenter, som sagtens kan få OnePlus brugere til at beholde deres mobil i længere tid.
I praksis betyder det, at købere af den nye OnePlus 11 med Android 13 ombord vil få opgraderinger frem til Android 17 i 2027. Tilsvarende vil sikkerheds-opdateringer være sikret indtil 2028.
Andre ældre OnePlus telefoner som f.eks. sidste års OnePlus 10 Pro vil også have fordele med den nye ordning. Den vil således få større opdateringer frem til 2026.
Som afslutning lige nogle flere resultater fra den nye undersøgelse om danskernes lyst til genbrug og bæredygtighed:

Kvinder er bedre end mænd i Danmark til at skrue ned for varmen. (Patrycja Grobelny / Pexels)
67 procent af os husker f.eks. at slukke lyset i de lokaler, hvor vi ikke selv befinder os.
Tilsvarende siger 57 procent, at de genbruger deres tøj aktivt for at sænke deres CO₂ aftryk….
Danske kvinder er mere opmærksomme på bæredygtig adfærd end mænd her i landet. 66 procent af kvinderne genbruger deres tøj, mens kun 49 procent af mændene gør.
Når det gælder energi-besparelser, svarer 75 procent af kvinderne, at de gør, hvad de kan. Det samme svarer 60 procent af det danske hankøn.
På samme vis skruer 60 procent af kvinderne ned for varmen mod kun 49 procent af danske mænd.
Endelig afslører undersøgelsen, at 28 procent af danskerne aktivt vælger at cykle på arbejde for reducere deres CO₂ aftryk.
Mon det ikke lige så meget skyldes, at de pågældende gerne vil komme i bedre form – eller at det er svært og dyrt at finde en p-plads til bilen?
Endelig svarer 25 procent, at de forsøger at skære deres antal flyveture ned. Samtidig vælger 15 procent at dyrke deres egne grøntsager….
Ingen kommentarer endnu