Store billeder lige i hånden

EU truer med at forbyde TikTok

(Foto: Solen Feyissa / Unsplash)

Det kinesisk-ejede sociale medie TikTok turde efterhånden være vant til at agere i stormvejr på det amerikanske marked.

Først overlevede TikTok et direkte anslag mod sit virke, da Donald Trump var præsident:

Han gik helt målrettet efter at smide TikTok ud af USA eller i det mindste sikre, at den amerikanske del af mediet blev solgt til et amerikansk firma, så brugernes personlige data ikke blev sendt videre til Kina.

Det lykkedes ikke for Trump, men betød bestemt ikke, at TikTok var sikret på det amerikanske marked.

Tværtimod forsøger Washington DC at forbyde TikTok på alle mobiltelefoner, der ejes af offentligt ansatte i USA – ikke mindst i stats-administrationen, politi og militær.

Nu kommer så en ny trussel – og denne gang fra Europa.

EU-Kommissionen har således truet TikTok med vidtrækkende sanktioner, hvis ikke det sociale medie overholder de europæiske regler for beskyttelse af privatlivets frem. De regler, vi kender under betegnelsen GDPR.

”Jeg har gjort det meget klart for TikToks topchef Shouw Zi Chew, at hans virksomhed skal stramme sig op, så den følger EU’s regler for data-beskyttelse, ophavsret og driften af online platforme,” siger EU-kommissær Thierry Breton i en udtalelse.

Ligesom USA frygter EU, at den kinesiske stat får adgang til brugernes data via TikTok. Det sociale medie afviser mistankerne.

EU-kommissær Thierry Breton – til venstre – har i et videomøde med TikToks topchef TikToks Shouw Zi Chew truet med at gribe kraftigt ind mod det sociale medies muligheder for at fungere i Europa. (Foto: Thierry Breton / Twitter).

EU ser bl.a. med bekymrede øjne på, at TikToks mange unge brugere via tilsyneladende sjove og harmløse features kan blive ledt videre til farligt og i nogle tilfælde livstruende indhold.

EU bryder sig heller ikke om, at journalister angiveligt bliver udspioneret på TikTok. En anklage, som det sociale medie har måttet indrømme, er foregået i flere tilfælde.

Fra den 1. september i år indfører EU en ny lovgivning, der ikke kun strammer op på de eksisterende regler.

Den nye Digital Services Act (DSA) giver også de europæiske myndigheder mulighed for at indføre vidtrækkende sanktioner mod online platforme, der ikke overholder reglerne. I værste fald kan tjenesten blive helt forbudt i Europa.

Kommissær Thierry Breton mere end antyder, at TikTok sagtens kunne blive det første store sociale medie, som den nye DSA-lov kunne blive anvendt på. I v

TikTok hører til den kinesiske Bytedance koncern, der længe har været mistænkt for at have tætte forbindelser med regeringen og efterretnings-tjenesterne i Beijing.

Disse mistanker holder dog ikke folk fra at bruge TikTok. Tværtimod vokser og vokser TikTok, mens dens nærmeste konkurrenter Instagram, Facebook og Snapchat nærmest er gået i stå med hensyn til brugertal.

Her i januar skal TikTok have passeret en milliard aktive brugere i verden. Det er en fremgang på 250 millioner på bare ét år.

I Danmark alene bruger omkring 200.000 aktivt TikTok mindst én gang om måneden….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Store billeder lige i hånden