Ny vindmølle er 70 etager høj

Danmark dygtig til gadget-genbrug

(Foto: Wilfried Pohnke / Pixabay)

Danskerne taler ikke kun om genbrug. De gør det også i praksis – f.eks. når det gælder gamle elektronik-produkter.

Mere end fire af ti af os – 42 procent – afleverer vores brugte gadges til genbrug, når de er slidt op.

Det er tæt på en verdensrekord. Kun svenskerne er endnu bedre til genbrug med 43 procent. Det globale gennemsnit ligger til gengæld nede på 26 procent.

Det viser den nye rapport ”Consumer Electronics. Safety and Sustainability in 2023”, som det store analysefirma YouGov har offentliggjort her til morgen.

I Danmark er det især den ældre del af befolkningen, som er bedst til at aflevere elektronik produkter til genbrug.

Det gør 54 procent af de over 55-årige mod f.eks. kun 21 procent af de 18- til 24-årige. I Sverige er den mest genbrugs-ivrige del af befolkningen de 35- til 44-årige.

(Infografik: YouGov)

Over en tredjedel af danskerne – 36 procent – plejer at gemme deres aflagte elektronik-produkter som f.eks. mobiltelefoner og laptops derhjemme i skuffer, skabe eller i kasser i kælderen.

Det kan hænge sammen med, at danskerne er bange for datasikkerheden, fordi der kunne ligge vitale informationer på f.eks. harddiske, når pc’en bliver kasseret.

En fjerdedel – 24 procent – sælger ofte deres brugte elektronik-gadges. De ryger på dba.dk eller afleveres i stigende grad til telefon-selskaberne i bytte for nye smartphones.

Telia er dygtigst til den opgave via sine vel-etablerede “Næsten Ny” og  “Recycle” tjenester. Sidstnævnte viser måned for måned, at ældre iPhone modeller er de mest ”afleverede” mobiler.

Næsten lige så mange – 23 procent – giver deres aflagte elektronik videre til familie og venner. Det kan typisk være børnene, som får farmands gamle smartphone – eller de gamle bedsteforældre, som ikke har det store behov for at have den nyeste nye model.

I Danmark er det især de unge mellem 18 og 24 år, der sælger deres brugte gadges. Det gør 40 procent i denne aldersgruppe mod kun 13 procent af de over 55-årige.

(Infografik: YouGov)

YouGovs nye analyse afslører også, at danskerne har ændret holdning i de senere år. Hvor det tidligere var ytt at købe f.eks. ældre modeller smartphones, er det fuldt accepteret at gøre det nu om dage.

Derfor kan det sagtens være, at den organiserede genbrug kan opleve et boom i de kommende år. Her købes gamle mobiltelefoner op for at blive istandsat og sat til salg igen til en lavere pris.

Hver fjerde dansker – 26 procent – har således købt et renoveret eller genbrugt elektronik-produkt som en smartphone, laptop eller desktop pc. Særligt ivrige er de 35- til 44-årige med 40 procent.

Næsten lige så mange danskere – 37 procent – har ikke prøvet at købe et genbrugt produkt, men kunne godt finde på at gøre det i fremtiden.

En tilsvarende andel kunne ikke drømme om at købe andet end nyt. Det er især ældre danskere over 55 år med 45 procent.

Endelig har YouGov spurgt danskere, som ikke har shoppet  elektronik i de senere 12 måneder, hvilke argumenter der ville være de vigtigste for dem, hvis de skulle interesserede sig for at købe brugt næste gang.

(Infografik: YouGov)

Interessant nok er en lavere pris ikke det vigtigste. Det er, at produktet leveres med et års garanti. Det er kravet hos 35 procent af danskerne.

Prisen kommer på andenpladsen sammen med vished for, at produktet er grundigt testet. Begge bliver udpeget af 32 procent af danskerne.

Prisen skal også helst være tydeligt lavere end på et tilsvarende nyt produkt: 30 procent kunne således lokkes, hvis det brugte produkt var 25 procent billigere.

Endelig foretrækker danskerne at købe brugt hos en etableret forhandler end f.eks. privat via online handelspladser. At man kan stole på sælgeren er faktisk to procent vigtigere end en lav pris.

YouGovs undersøgelse er gennemført i september sidste år. Den bygger på over 19.000 online interview i 18 lande med personer fra 18 år og opefter….

 

https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sa-mange-genbruger-elektronikprodukter?publisherId=10528407&releaseId=13668544

www.yougov.com

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny vindmølle er 70 etager høj