Glem alt om Wunderbaum

Dette ur er smartere

(Foto: Citizen)

Citizen hører til de goe gamle fabrikanter af klassiske armbåndsure, men det betyder ikke, at den japanske fabrikant ikke er med helt fremme i teknologi.

Citizen bygger f.eks. armbåndsure, der får deres tidsvisning automatisk opdateret via et af verdens centralt placerede atomure.

Citizen var samtidig pioneer med hensyn til at finde nye måder at lade det indbyggede batteri op i uret. Det foregår enten via solstråler eller gennem bevægelse af håndleddet. En teknologi, som Citizen kalder Eco-Drive.

Til gengæld har Citizen – som så mange andre klassiske urfabrikanter – holdt sig tilbage fra at kaste sig over de nymodens smartwatches.

(Foto: Citizen)

Helt har Citizen ikke kunnet ignorere trenden i armbåndsure. Det er dog sket ud fra en idé om, at når man gør det, skal det være med et ur, der er smartere end andre på markedet.

Resultatet er det nye CZ Smart ur i anden generation. Det ikke bare følger, hvad brugeren foretager sig i løbet af dagen. Det kan også forudse brugerens dag på forhånd ved hjælp af kunstig intelligens (AI) og indrette sine funktioner derefter.

Citizen har derfor hentet hjælp til urets indbyggede YouQ app hos så berømte tech-firmaer som IN; Watson og NASA’s Ames Research Center.

De har assisteret med at udvikle maskin-læring og kunstig intelligens, der løbende opsamler info om brugerens fysiske færden og anvendelse af urets funktioner.

(Foto: Citizen)

De indsamlede data analyseres, sorteres og prioriteres, hvis det viser sig, at de kan være med til at forbedre urets services til sin ejer.

Citizen sparer da heller ikke i selv-ros, når det nye CZ Smart ur bliver præsenteret på CES Show 2023 udstillingen i Las Vegas i disse dage:

”Vores nye CZ Smart er en game changer i ur-industrien. Dette ur er revolution i bærbar wellness,” siger Jeffrey Cohen. Han er chef for Citizen Watch USA.

Om det er en vild overdrivelse, må tiden og en test vise. Uret kommer først på markedet til marts til priser mellem 375 og 435 dollars. Det svarer til ca. 2.700 og 3.100 kroner. Senere i år kommer også en hybrid version af CZ uret.

(Foto: Citizen)

Den helt specielle YouQ app er en rigtig talknuser, som kan arbejde både hurtigere og mere effektivt end apps på andre smartwatches.

Deres apps kan f.eks. vise diagnostiske data som puls, hjerterytme, søvn-kvalitet, fitness, vejrudsigt og antal skridt, man har vandret om dagen.

YouQ kan det samme, men tilføjer et ekstra lag med kunstig intelligens, der kan forudse ting og rådgive sin bruger derefter.

Citizens app analyserer f.eks. brugerens søvn-mønstre og kommer så med en anbefaling af, hvornår på dagen man skal lægge sig til ro for at få den optimale hvile.

 

Tilsvarende kan uret lære, hvornår brugeren er mest fokuseret og klart tænkende eller det modsatte, når han eller hun er ved at blive træt.

YouQ app’en vil så advare i god tid og komme med råd til, hvordan koncentrationen kan holdes oppe. F.eks. med en halv times hvile helt uden skærm og telefon.

Denne del af uret bygger på NASA’s Psychomotor Vigilance Task Test (PVT+), som den amerikanske rumfarts-tjeneste har udviklet til at overvåge astronauters koncentrations-evne.

Ligesom i NASA’s originale PVT+ system skal Citizens ur-ejer gennemgå en Alert Monitor test via YouQ app’en.

(Foto: Citizen)

Den uddeler Alert Scores, der viser, om brugeren fungerer bedre eller dårlige i forhold til en ideel person eller et gennemsnits-menneske.

Det nye Citizen smarter-watch i uni-sex design kommer i flere farver og varianter, der alle baserer sig på en urkasse i rustfrit stål. Urets krone kan roteres, og betjeningen er fordelt mellem touch-display og to fysiske knapper på siden.

AMOLED displayet er på 1,28 tommer. Styresystemet er Googles Wear OS i den seneste nye version, der er kompatibelt med både Android og Apples iOS. Batteriet kan holde uret kørende i 24 timer, når alle funktioner er tændt-

Citizen CZ Smart kommer med indbygget gyroskop, GPS, højdemåler, barometer, accelerometer, automatisk lys-regulator og sensorer til bl.a. måling af puls, hjerte-rytme, blod-iltning (SPO2) og brugerens kropstemperatur….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Glem alt om Wunderbaum