Marlon Brando passer tiden

El-apparater skal genbruges bedre

(Foto: Elretur)

Når I smider en gammel laptop eller kasserer en vaskemaskine på genbrugspladsen, vil næsten alle materialer blive genanvendt til at lave nye produkter af.

Det er der ikke noget galt i – tværtimod. Alligevel kan tingene gøres endnu bedre, mener to danske virksomheder.

De vil nemlig redde apparaterne, inden de overhovedet når til genbrugspladsen. Mange af de elektriske produkter vil nemlig kunne repareres og shines op, så de fungerer igen. Dermed forlænges apparaternes levetid.

Strategien hedder FtG – Forberedelse til Genbrug – og den bliver nu en realitet i skikkelse af to nye selskaber og anlæg, som de kendte affalds-virksomheder Elretur, Stena Recycling og HJH Recycling står bag.

Det nye FtG initiativ skal sørge for, at produkter og apparater i Danmark opnår en forlænget livs-cyklus.

Masser af hvidevarer, el-apparater og elektronik vil kunne genanvendes, uden at de skal skilles ad i komponenter. (Foto: Elretur)

I den forbindelse skal de to nye anlæg sikre stordrift, når det elektriske udstyr skal identificeres og sorteres.

Når systemerne virker, kan en langt større del af danskernes kasserede elektronik forlade affalds-strømmen og vende tilbage på markedet efter reparation og reparation

Apparaterne vil til den tid fungere så godt, at de sælges med seks måneders garanti og to års returret.

Danmarks første to ”First Treatment” anlæg kommer til at ligge i Middelfart og Roskilde. De hedder henholdsvis Electronic Reuse & Recycling A/S og Loop Electronic A/S.

De to adresser er valgt, fordi de har en god infrastruktur, ligger tæt på hoved-færdselsårer og har affalds-behandlings-anlæg i nærheden.

De tre partnere i det nye genbrugs-initiativ har prøvekørt flere teknologi og metoder for at have en effektiv proces klar, når de to første FtG anlæg åbner i 2024. (Foto: Elretur)

First Treatment anlæggene skal støtte Danmarks ambitioner om at få en stærk cirkulær økonomi samt FN’s verdensmål 12, der taler om ansvarligt forbrug og produktion.

Med de nye anlæg går Elretur langt videre end de forpligtelser, der er pålagt producenterne via producent-ansvaret.

Stena Recycling, HJHansen Recycling Group og Elretur ønsker nemlig at bruge deres samlede knowhow til at påtage sig yderligere samfunds-ansvar for de elektriske og elektroniske produkters klima- og miljøpåvirkning.

”Det er ikke et ansvar, som vi er blevet pålagt. Det er en opgave, vi påtager os, fordi det er det rigtige at gøre. Vi kan se, at vi kan komme et skridt nærmere den cirkulære økonomis kerne ved at forlænge levetiden på produkterne,” forklarer Morten Harboe-Jepsen. Han er direktør i Elretur.

De tre genbrugs-virksomheder har i et stykke tid prøvekørt forskellige teknologier og behandlings-metoder for at finde frem til de mest optimale og effektive processer.

Mange ellers kasserede hvidevarer vil kunne repareres og shines op, så de kan fungere perfekt i mange år endnu. (Foto: Elretur)

 

Målet er, at anlæggene kan placere sig helt i top i Europa, når det gælder genbrug af elektronik og el-produkter.

Hvert af Danmarks første to FtG anlæg koster et to-cifret million-beløb at bygge. Når de er færdige og i fuld drift i 2024, vil de beskæftige næsten 80 medarbejdere.

Ud over det direkte genbrug og gen-oplivning af ældre el-apparater skal anlæggene bidrage til mere genanvendelse af komponenter og elektronik-dele.

Produkter, som der ikke kan pustes nyt liv i, vil blive skilt fuldstændig ad, så deres indhold af metaller, plast og andet kan genbruges.

Selvom produkterne så bliver til elektronik-affald, kan de ned-delte komponenter ende som dele af andre nye elektronik-apparater eller måske i smykker og andre gadges.

Her ses princippet i et First Treatment anlæg. (Illustration: Elretur)

 

Det afgørende er, at elektronik-delene skifter status fra ”affald” til ”genanvendelige komponenter”, ”råstoffer” og ”metaller”.

Ifølge Elreturs analyser vil de to nye ”First Treatment” anlæg kunne løfte det direkte genbrug af hårde hvidevarer til 3.500 tons. Det svarer til en mangedobling i forhold til i dag.

Samtidig er der et stort genbrugs-potentiale i komponent-genbrug som f.eks. elmotorer, harddiske, printkort, gamle laptops og telefoner osv.

En rapport fra 2021 afslører således, at mellem syv og ti procent af de kasserede og indsamlede hvidevarer inklusive køl og frys vil kunne genbruges. Det svarer i runde tal til 60.000 apparater.

Tilsvarende vil meget mere små-elektronik og skærme kunne genbruges end i dag. Mellem to og fire procent, når de nye FtG anlæg er i drift – vurderer Elretur….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Marlon Brando passer tiden