Skyd med bue og pil i din stue

Danskernes jul er lidt mindre i år

(Foto: Jill Wellington / Pixabay)

Julen 2022 blev anderledes for mange danskere. Inflation, højere energipriser og en stigende usikkerhed for fremtiden har fået os til at skrue ned på flere ting.

Omvendt har danskerne også holdt fast i julens traditioner, så vidt det har været muligt. De har nemlig brugt de samme beløb på mad og gaver som normalt.

Det viser to aktuelle analyser, som er blevet offentliggjort her i juledagene.

Den ene kommer fra Energinet og afslører, at mange danskere har skruet ned for elforbruget på grund af de stigende strømpriser.

På selve juleaftensdag lå danskernes elforbrug således 15,6 procent lavere end den 24. december i 2024.

Julen er anderledes for mange danskere i år. (Illustration: PriceRunner)

I tidsrummet fra klokken 17 til 20, hvor mange var i gang med den store julemiddag, havde danskerne sågar et mellem 19 og 24 procent lavere forbrug af elektricitet.

Energinet har ikke en præcis forklaring på det markante fald, for det skyldes vel næppe, at danskerne har spist koldt smørrebrød i stedet for ande- og flæskesteg med das ganze molevitten i tilbehør.

Formentlig er det en kombination af flere årsager:

Den elektriske julebelysning blev skåret ned eller slukket. Det lune vejr holdt varmeforbruget nede, og en del danskere har nok lært at lave julemaden mere rationelt. F.eks. ved at have flere retter i ovnen på samme tid.

En anden ny undersøgelse kommer fra den store pris-sammenlignings-side PriceRunner, der har ladet YouGov interviewe 1.003 danskere lige før jul.

Børnene måtte (så vidt muligt) ikke mærke, at pengene var mindre i denne jul end i tidligere år. (Foto: Jeremy McKnight / Unsplash)

Den afslører, at danskerne har gjort alt for at bibeholde en god gammeldags jul: Kun hver femte – 21 procent – siger, at de har brugt færre penge på julegaver i år. Næsten 70 procent vurderer, at de  har spenderet samme beløb som i 2021.

72 procent svarer, at de øgede priser og leve-omkostninger ikke påvirker den måde, de holder jul på i år. Hverken i gaver, middage, julefrokoster osv.

Den information strider klart imod den generelle trend hos danskerne: 63 procent siger, at de har ændret deres forbrugs-mønstre og bruger færre penge på mad, tøj og indkøb. De køber flere genbrugsvarer, og de går benhårdt efter tilbud og udsalgsvarer. Bare ikke i julen.

Selvfølgelig er der også mange danskere, som ikke har haft råd eller mulighed for at gentage tidligere års store jule-festivitas.

Ifølge PriceRunners nye analyse svarer 60 procent, at de bruger færre penge på mad i denne jul. 59 procent køber færre gaver, mens 53 procent hænger færre lyskæder op for at spare på elektriciteten.

Ifølge en ny analyse har mange voksne skåret ned på julegaverne til hinanden. (Foto: Any Lane / Pexels)

Netop lyskæderne kan PriceRunner mærke direkte på sin hjemmeside. Antallet af klik på lyskæder og deres priser har været mere end halveret end sidste år. Minus 57 procent for at være præcis.

En øget pris-følsomhed har fået danskerne til at sammenligne priser som aldrig før, inden de handler. Ansvarlig shopping er blevet en stærk trend i 2022.

For eksempel begyndte danskerne at købe julegaverne meget tidligere i år end normalt. Hver tredje shoppede således gaver allerede under Black Friday udsalget i slutningen af november.

Ifølge PriceRunner har årets mest populære julegave-kategori været legetøj:

Det kunne indikere, at voksne danskere har sparet på gaverne til hinanden. Børnene har til gengæld ikke skullet mærke, hvis økonomien var stram i år.

PriceRunner mener, at mange danskere har skåret mig-til-mig gaver bort i år. En trend, vi måske også vil mærke under det kommende januar-udsalg. Den strammere økonomi tillader ikke ekstra-vagante køb.

Til sidst en Top-10 over de mest populære julegaver i år. Oversigten kommer fra PriceRunner, der har målt antallet af klik og søgninger på de forskellige kategorier i december:

  1. Legetøj
  2. Tøj og beklædning
  3. Køkken-tilbehør
  4. Hoved- og øretelefoner
  5. Sko
  6. Smartphones
  7. Belysning
  8. Parfume og kosmetik
  9. Bærbar elektronik som f.eks. ure
  10. Brugskunst

Passer det mon sammen med jeres egne juleindkøb og de gaver, I selv har modtaget juleaften….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skyd med bue og pil i din stue