Her er verdens mindste julesang

Nu skal lyden også ses

A for Ara FS-1. (Foto: A for Ara)

Hvis du hører til dem, der synes, at alle højttalere ser ens ud, har du ikke helt uret. I hvert fald, når vi taler om seriøse Hi-Fi højttalere.

Langt de fleste af dem er firkantede kasser i træ med højttaler-enhederne pegende fremad mod lytterne.

Selvfølgelig er der undtagelser. Danske Bang & Olufsen, britiske Bowers & Wilkins eller franske Devialet har været dygtige til at bryde normer og traditionelle i designet.

De er dog nærmest konventionelle i tankegangen, når man sammenligner med de amerikanske. A for Ara højttalere.

FS-2 højttaleren vil hurtigt dominere stuen. (Foto: A for Ara)

De ligner alt andet end en højttaler, som kan levere vellyd i topklassen. Ara vækker snarere mindelser om pladespillere fra for 100 år siden, hvor tonerne kom fra et stort horn på toppen.

A for Ara er skabt af den tidligere NASA ingeniør William Cowan og Rob Kalin. Han er stifter af den amerikanske e-handels platform, der er kendt for at sælge håndlavede ting til husholdningen, tøj og møbler i vintage design. Etsy har knap 100 millioner brugere.

Pengene herfra har Kalin puttet i sin nye Hi-Fi virksomhed, der skal gøre højttalerne til stuens centrum. Både med hensyn til lyd og udseende.

Det visuelle er jeg helt enig med A for Ara i. Det akustiske kan jeg ikke sige noget om, da jeg aldrig har hørt en af de tre højttaler-modeller, den lille amerikanske fabrik håndlaver i små serier.

A for Ara beskriver sin FS-1 højttaler som en musikalsk tulipan. (Foto: A for Ara)

A for Ara er tilmed meget sjældne, hvilket nok også har med prisen at gøre. Den største FS-2 model koster f.eks. mindst 5.000 dollar eller ca.    kroner pr. Styk.

Den mindste A for Ara FS-1 højttaler kan godt ligne en over-dimensioneret tulipan. Den større FS-2 har samme karakteristiske horn i toppen, men et større kabinet i bunden, der skal give bedre bas.

Endelig er der B-2 udgaven i et firkantet kabinet, som minder om en almindelig højttaler. Her er diskant og mellemtone dog også overladt til et horn. Lidt i stil med, hvad man kender fra det langt mere kendte højttaler-mærke Klipsch.

Alle tre A for Ara kreationer fylder godt op i stuen. Heldigvis kan de bestilles i alle mulige farver og træsorter, så de passer til møbler og indretning i lyttelokalet.

Selvom B-2 fra A for Ara sidder i et konventionelt firkantet kabinet, ser den alt andet end almindelig ud med sit store hul til horn-højttaleren. Basenheder sidder på siderne. (Foto: A for Ara)

FS-1 højttaleren står på en seks-kantet base, der indeholder en 13-tommers subwoofer. Mellemtone og diskant flyder gennem halsen og ud i blomsten i toppen – pardon – horn-mundingen.

FS-2 har som nævnt en større kasse til bassen, og højttaleren er 137 centimeter høj. Desuden er hornet større og har en koaksial dobbelt-enhed i bunden, hvor det meste af lyden kommer fra.

A for Ara anbefaler, at FS-2 placeres mindst en meter fra væggen og mellem 2,5 og fem meter mellem hver højttaler.

Den mere konventionelt udformede B-2 rummer to horn-højttalere til diskant og mellemtone. Bassen fordeles på hele fire subwoofere på hver syv tommer.

Modsat sine to søskende skal B-2 placeres med sin ryg mod en væg. Afstand mellem højttalerne skal være to til fire meter….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er verdens mindste julesang